Mikkeltjenesten

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Mikkeltjenesten var et av Milorgs etterretningstiltak, en illegal kontroll av post i Oslo. Operasjonen ble satt igang av Sentralledelsen. De rekrutterte folk som var tilknyttet Postverket i Oslo, og under ledelse av Sigurd Andreas Rasmussen kontrollerte de brev til og fra nazistiske kontorer. Gruppa var spesielt opptatt av å sjekke posten til Statspolitiet.

Et stort antall brev ble åpnet, lest og kopiert eller fotografert, og så forseglet og lagt inn i posten igjen. Noen brev ble også ødelagt, for eksempel brev med angiverier. Dette var særlig aktuelt der man hadde grunn til å tro at brevet ikke var ventet av mottakeren, ettersom det da var liten fare for å avsløre at det foregikk illegal poståpning. De opplysninger Mikkeltjenesten skaffet til veie var av meget stor betydnig for motstandsarbeidet. Det foregikk også lignende arbeid på andre postkontorer rundt om i landet, men operasjonen i hovedstaden var naturlig nok den som ga størst avkastning.

Våren 1945 holdt det på å gå galt da Inger Johanne Strømme, kjent under dekknavnet «Vera», og andre sentrale personer i nettverket ble arrestert. De ble torturert slik at de skulle angi andre, men arrestasjonene skjedde så sent på våren at de ble reddet av frigjøringen.

Litteratur

Norsk krigsleksikon 1940–45. Utg. Cappelen. Oslo. 1995. Digital versjonNettbiblioteket