Minnebautaen på Høybråten i Oslo
15. juni 1947 ble det avduket en minnebauta på Høybråten i Aker herred (i dag Oslo), ved Høybråten kirke og kirkegård, for ni lokale falne under andre verdenskrig. Blant de ni var også en en dansk statsborger som deltok i aktiv norsk krigstjeneste.
Om bautaen
Bautaen er 2.5 meter høy. Den er utført i lys granitt, modellert av Dagfinn Hermansen og hugget ut av Cornelius Vatnan. Den ene siden er merket 9. april 1940, har motiv av en mann som tenner en varde, samt navnene på de ni falne: Oddvar Randolf Yhlen, Finn Emil Karlson, Birger Olai Nicolaisen, Sten Hilding Sørlie, Thorstein Lagaard Eriksen, Just Emanuel Bøen, Hans Jonn Haner, Peter Christensen (dansk) og Thor Eriksen.
Baksiden er merket 8. mai 1945 og har motiv av en engel som gir fredskorset til en knelende mann.
Avdukningen i 1947
Avdukningsseremonien 15. juni 1947 hadde stor tilslutning. Først ble gravene til de falne bekranset, før det ble avholdt minnegudstjeneste i Høybråten kirke under ledelse av residerende kapellan Charles Østby. Høybråten damekor var blant de medvirkende.
Etter gudstjenesten gikk man i prosesjon til bautaplassen like ved. Da falnes slektninger gikk først i prosesjonen. Ved bautaen sto representanter for Milorg, våpengrenene, politistyrkene og de politiske fangene under krigen. Etter innslag av Høybråten sangforening holdt oberst Ole Reistad avdukningstalen. Paulus Johansen i bautakomiteen og vaktmester Martin Gulbrandsen fra Høybråten skole foretok selve avdukingen.
Varaordfører i Aker, Hans Karlsen, tok i mot bautaen på vegne av kommunen, før det hele ble avsluttet med den norske og den danske nasjonalsangen og minnesamling på det lokale forsamlingshuset Folkvang.
Kilder og referanser
- Årbok for Groruddalen Historielag 2011, artikkel av Jan Arne Tangerud.
- Aftenposten, artikkel 16. juni 1947.