Molbech

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Molbech er ei norsk slekt med røtter i Sør-Odal. Det finnes og flere danske Molbech-slekter, hvorav noen er greiner av den norske mens andre er uten kjent forbindelse til denne. Navnet har også vært skrevet Molbeck og Molbæk. Som stamfar regnes gårdbruker Ingemar Mogenssøn Sæter (1616–1694). Det var hans barnebarn som først brukte navnet Molbech. Noen greiner av slekta slutta på 1800-tallet å bruke navnet Molbech, og tok i stedet lokale gårdsnavn eller sine patronym som slektsnavn.

Det er uklart hvor navnet kommer fra. En teori var at det kom fra en gård på Østre Toten som het Moldbakke, men det er ikke funnet noen linjer som går dit. I området hvor de første som bar navnet holdt til er det ikke kjent noe gårds- eller stedsnavn som kan passe som opphav. En teori som er framsatt av danske Ib Molbech, som har forska på slekta, er at navnet kan ha kommet inn fra fogden Johan Steenkuhl. Han var dansk, og hadde tysk far med samme navn. Det er på samme tid som han kommer i kontakt med slekta gjennom ekteskap at navnet Molbech blir tatt i bruk, og Ib Molbech mener det kan komme fra landsbyen Maltbæk ved Kongeå, i grenseområdet mellom Danmark og Tyskland. Dette navnet ble til tider skrevet Molbech; blant annet nevnes Molbech prestegård i kilder.[1]

Medlemmer av slekta

Det følgende er ikke en komplett oversikt over slekta. Linjer til Danmark kuttes, og norske linjer som stopper opp er i noen tilfeller forenkla. Linjer som knytter opp mot andre artikler på Lokalhistoriewiki er foreløpig prioritert.

Referanser

  1. Molbech, 2008: s. 17
  2. Molbech, 2008: s. 17
  3. Molbech, 2008: s. 18
  4. Molbech, 2008: s. 24

Litteratur