Mookkuppeni
Mookkuppeni er en kopp laget av kobber, som ikke bare har vært et funksjonelt redskap, men også et symbol på enkle, men effektive hygieniske praksiser i husholdningene. Koppen har vært i bruk i mange hjem i Eelam.
Materiale og design
Mookkuppeni har en sylindrisk form og på toppen har den en markert helletut. Dette designet er ikke bare estetisk, men også praktisk. Helletuten er spesielt viktig fordi den gjør det mulig å helle væsker uten å måtte sette munnen mot koppen.
Historisk bruk og hygiene
I gamle dager i Tamil Eelam var det vanlig at det kun fantes få kopper per husstand. Dette innebar at flere personer måtte bruke den samme koppen. For å opprettholde god hygiene under disse forholdene, ble helletuten en nødvendighet. Ved å helle væsken i munnen uten å berøre koppen direkte, kunne flere bruke koppen uten å spre bakterier.
Rengjør og vedlikehold
For å holde koppen ren og skinnende, brukte man tamarindfrukt under rengjøringen. Dette var ikke bare effektivt, men også miljøvennlig.
Nåværende bruk
Selv om Mookkuppeni fortsatt er i bruk i enkelte hjem, ser man at bruken av denne tradisjonelle koppen har avtatt. Moderne husholdninger har i stor grad gått over til å bruke andre materialer, som er mer praktiske. På grunn av sin reduserte bruk og historiske verdi for eelam-tamiler, har Mookkuppeni blitt en gjenstand som nå stilles ut på museer.
Kilder og litteratur
Mookkuppeni er basert på en artikkel publisert i forbindelse med prosjektet Et mangfold av historier - norsk-tamilenes historie og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen. Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. |