Munchs hus

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Munchs hus i 2012

Munchs hus er et 1700-talls fiskerhus i Åsgårdstrand som fra 1897 tilhørte Edvard Munch. Han ofte der på somrene fram til 1906, og brukte siden huset sjeldnere. Huset er i dag innredet som museum for Edvard Munch. Gata det ligger i har fått navn etter maleren, så husets adresse er nå Edvard Munchs gate 25.

Da han kjøpte huset hadde Munch vært i Åsgårdstrand flere ganger, først med familien og så i et hus han leide. Han trivdes godt i huset og på stedet, og ser ut til å ha hentet både krefter og inspirasjon derfra. Et av Munchs mest kjente bilder, «Pikene på broen», har et motiv som er hentet fra Åsgårdstrand. I perioden hvor han var mest i huset malte han flere landskapsbilder, både fra dette området og fra Nordstrand. Blant bildene med motiv eller inspirasjon fra Åsgårdstrand finner man, i tillegg til «Pikene på broen» også «Livets dans», «Rød villvin», «Melankoli», «Kvinne i rød kjole», «Aske», «To ensomme».

Museet består av 3 bygninger, Edvard Munchs sommerhus, atelier og avtrede. Bygningene er frittstående, beliggende i en stor park. Hovedhuset kan dokumenteres tilbake til 1830 gjennom en såkalt grunnseddel, men er antakelig eldre. Fiskeren Hans Hansen Bollerød eide huset i 1845 og fram til han døde i 1895. Edvard Munch kjøpte huset av sønnen Adolf Hansen Bollerød for 900 kroner. Munch overtok huset i 1897, skjøtet ble undertegnet 29. oktober 1898.

Munch eide huset fra til sin død i 1944. Det gikk i arv til hans søster Inger Munch, som solgte det til Åsgårdstrand kommune. På grunn av kommunesammenslåing tilhører det nå Horten kommune og er i dag en del av Vestfoldmuseene

Munchs hus ble fredet av Riksantikvaren i oktober 2013.

Galleri

Kilder

Motiv fra Munchs hus i Åsgårdstrand med byste av Munch.
Foto: Stig Rune Pedersen (2013)


Koordinater: 59.35202° N 10.46747° Ø