Musekløver i Østfold
Musekløver er mindre enn gullkløver og krabbekløver, men kan likevel forveksles med disse om man ikke sjekker karakterene nøye. Den regnes som spontan, men har ofte kommet inn med ballastjord i Østfold.
Hyppighet og utbredelse
Musekløver er ganske sjelden i 5x5 km-skalaen og spredt 1x1 km-skalaen. Den har en sørvestlig utbredelse, og bare noen enkeltfunn i øst i Østfold[1][2].
Økologi
Musekløver finner vi i Østfold stort sett på tørrbakker og på skrotemark.
Oppdagelseshistorikk
Østfolds eldste herbariebelegg av musekløver ble samlet august 1879 på "Kragerøen" (Kråkerøy) av Edvard Ellingsen[3]. Arten er først omtalt i litteraturen av Axel Blytt i 1886 fra Hvaler, etter funn av Elling Ryan under navnet Trifolium minus[4].
Utviklingstrekk, endringer i tid og rom
Historisk sett er nok musekløver betraktet som "sjelden", og da mest som ballastfunn i/nær Fredrikstad og Halden. I nyere tid er arten omtalt fra Onsøy pr. 1981 av Øivind Johansen kun fra en lokalitet i tillegg til flere eldre ballastfunn[5], ikke kjent fra Kråkerøy iflg. Ole Jørgen Hanssen 1982[6] som ikke har kjent til to eldre herbariebelegg. Etter 1990 er det gjort flere funn hvor den finnes i mer eller mindre naturlige habitater som tørrbakker på Hvaler, mens på øvrige steder synes å domineres av funn i skrotemarksmiljø. Fra Bohuslän rapporteres den som ganske vanlig i sør, og ganske sjelden i nord, og uten særlige endringer i utbredelse mellom 1950 og 2010[7]).
Forvaltningsstatus
Musekløver regnes som livskraftig (LC) i Norge[8]. Den regnes også som livskraftig i Østfold da det tilsynelatende har økt sin utbredelse. Siden den vokser i åpne miljøer som tørrbakker og beitemark, kan opphør av beite og gjengroing generelt være en trussel i fremtiden.
Kilder og litteratur
- ↑ Artsdatabanken. Musekløver i Østfold (grense 2019), historisk utbredelse pr. dato. Nettsiden Artskart.
- ↑ Stabbetorp, Odd. Musekløver i Østfold, kart, grafer og nøkkeltall. Nettsiden Østfoldbotanikk.
- ↑ Ellingsen, Edvard 1879. Herbarieark digitalt på GBIF.
- ↑ Blytt, Axel 1886. Nye Bidrag til Kundskaben om Karplanternes Udbredelse i Norge. - Videnskabs-Selskabs Forhandlinger Nr. 7. Christiania. 33 s. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- ↑ Johansen, Øivind 1981. Onsøy's flora. - Østfold-Natur 11. 103 s. Digital versjon på Nettbiblioteket
- ↑ Hanssen, Ole Jørgen 1982. Kråkerøy's natur - flora og fauna. - Østfold-Natur 14. 104 s. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- ↑ Blomgren, Evastina, Eva Falk & Birgitta Herloff (red.) 2011. Bohusläns Flora. - Föreningen Bohusläns Flora, 731 s.
- ↑ Artsdatabankens ekspertkomité, rødlistede karplanter. Vurdering av musekløver Trifolium dubium for Norge. Rødlista for arter 2021. Nettside hos Artsdatabanken.
Eksterne lenker
- Musekløver hos Store norske leksikon
- Musekløver hos Artsdatabanken