NEG 115 Drikkekar av tre

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

NEG 115 Drikkekar av tre er ei spørjeliste sendt frå Norsk etnologisk gransking i 1969 med tittel Drikkekar av tre. Utsendarar var Lily Weiser-Aall, Marta Hoffmann, Trond Juul Gjerdi og Per Gjærder.

Introduksjon til spørjelista

Nr. 115. Drikkekar av tre

I museene er det bevart mange drikkekar i forskjellige teknikker, hugget ut med jern, svarvet eller lagget, de fleste antagelig brukt i gjestebud. Navn på drikkekar som er oppgitt i museumskataloger synes ofte å være tilfeldige. Hensikten med denne spørrelisten er å forsøke å få opplysninger om drikkekarenes navn og bruk.

Med drikkekar menes det her ikke bare slike som det ble drukket av, men også de kar som ble brukt til å øse av, helle av og øse med.

Det er gjengitt tegninger av drikkekar i forskjellige teknikker og størrelser, 4 sider etter spørrelisten. Vær så vennlig å legge tegningene ved siden av spørrelisten når De svarer.

Dersom De kjenner andre drikkekar, ber vi Dem om at De lager en enkel skisse.

Mange steder i landet er slike trekar gått av bruk for lenge siden, og vi venter ikke at alle skal kunne svare på spørsmålene.

Men hvert enkelt svar er av verdi, også negative svar, enten det gjelder en eller flere karformer. Dersom De kjenner skikker knyttet til drikkekarene som det ikke er spurt om i emnelisten, vær vennlig å fortelle om dem.

Dersom de karene De kjenner som regel er dekorert med skurd, maling eller sviing, vær vennlig å anmerke det.

Sjå også

Eksterne lenker