NEG 163 Fôrproduksjon

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Rundballeproduksjon på Hals på Tustna.
Foto: Olve Utne (2008).

NEG 163 Fôrproduksjon er ei spørjeliste sendt frå Norsk etnologisk gransking i 1993 med tittel Fôrproduksjon. Utsendarar var Anne Moestue, Göran Rosander og Else Matheson Svenkerud.

Introduksjonen til spørjelista

Mange av de første spørrelistene NEG sendte ut rundt 1950 hadde emner fra norsk jordbruk. I de siste tiårene har dette vært et forsømt emne, så det passet bra da to studenter kom til oss og ba om materiale: den ene er interessert i fôrproduksjon, den andre i endringer i gardens kulturlandskap.

Den spørrelista som presenteres nedenfor er ikke ment å være en utfyllende liste når det gjelder disse emnene. Den er å betrakte som en momentliste, – et utgangspunkt for det vi ønsker oss: en beskrivelse av egne opplevelser og erfaringer når det gjelder noen endringer i norsk jordbruk i de siste 50 år, med hovedvekt på februk og fôrdyrking. Vi har også satt inn enkelte spørsmål som kan belyse endrede driftsformers konsekvens for jordbrukslandskapet.

Vi er særlig opptatt av samspillet mellom arbeidskraft, maskinpark og fôrproduksjon. Mange opplysninger om slike forhold kan hentes fram av jordbruksstatistikken, men den enkelte gardbrukers personlige erfaringer omkring forholdene finnes ikke i noen statistikk. Det er folks egen oppfatning av arbeidet vi vil ha: din mening om hva som er utnyttelsesverdig, dine erfaringer når det gjelder overgangen fra mange i arbeid til en- eller to-mannsdrift, og dine synspunkter på jordbrukspolitikken i løpet av perioden.

For enkelhets skyld har vi stort sett valgt å stille spørsmålene i nåtid, men det er viktig at du beskriver de forhold det spørres om også i fortid. For å få struktur på besvarelsene ber vi deg beskrive forholdene ved alle eller noen av disse tidspunktene: ca. 1935 – ca. 1955 – ca. 1970 – i dag (eller siste år du hadde kontakt med driften)

Hvor mange av tidspunktene du behandler avhenger selvsagt av hvor lenge du har hatt kontakt med jordbruk. Har du skiftet yrke fra gardbruker til annet, ber vi deg om å behandle den tid du har minner fra, og den siste tida du var aktiv. (Har du overlatt driften til yngre generasjoner kan du kanskje få dem til å skrive om forholdene i dag?) Vær nøye med å klarlegge hva tid de ulike opplysningene refererer seg til. Om du har byttet gard i løpet av livet ditt ber vi deg om å gi nøyaktige opplysninger om hvor enkeltinformasjonene hører hjemme.

Vi vil gjerne at du skriver ned lokale ord og betegnelser knyttet til fôrproduksjonen, bruksmåter, redskap, transport osv. Vi vil gjerne ha bilder som har sammenheng med fôrproduksjonen, og har du bilder som viser endringer i landskapet i tidens løp er vi også interessert! Vi kopierer og returnerer. Dersom du selv aldri har hatt tilknytning til gardsvirksomhet er vi glade om du gir listen til en du kjenner som kan svare på spørsmålene. Listen er omfattende. Les gjennom den før du begynner å skrive!

Brukt i publikasjonar

Sjå også

Eksterne lenker