NEG 204 Utstoppede dyr

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Utstoppet bjørn på Løten bibliotek.
Foto: Tove Randi Helgesen (2012).

NEG 204 Utstoppede dyr er ei spørjeliste sendt frå Norsk etnologisk gransking i 2004 med tittel Utstoppede dyr. Utsendar var Liv Emma Thorsen. Denne spørjelista har samanheng med nokre spørsmål i NEG 171 Hundeliv og menneskeliv frå 1995.

Utstoppa moskus på Oppdal stasjon.
Foto: Olve Utne (2010).

Introduksjon til spørjelista

Den som besvarer listen er innforstått med at svaret blir arkivert (anonymt) og blir brukt av forskere i dag og i fremtiden. Den som svarer kan til enhver tid be om å få svaret i retur eller makulert.

Denne spørrelisten har til hensikt å innhente synspunkter og meninger om utstoppede dyr. I desember 1995 sendte Norsk etnologisk gransking ut spørreliste nr. 171 Hundeliv og menneskeliv. I den forbindelse ble det spurt om det var tenkelig å stoppe ut en hund en hadde vært glad i. Mange hadde meninger om dette. Det kom også inn svar med opplysninger om bruk av hundeskinn og hundepels, noe som ikke var blitt tematisert i spørsmålene.

Ved hjelp av svarene som kommer inn på denne spørrelisten, ønsker jeg å gå nærmere inn på holdninger til og reaksjoner på utstoppede dyr. Siktemålet med å undersøke et slikt tema, er å diskutere hvordan vi trekker grenser mellom oss selv og dyr. Vi har strenge regler for hvordan vi behandler våre avdøde, mens normer og praksis for hvordan døde dyr håndteres, kan variere fra person til person, og ut fra hvilke dyrearter det dreier seg om.

Utstoppede dyr blir vist fram i forskjellige miljøer. Vi finner dem i zoologiske museer, de kan inngå som elementer i kunst, som dekorasjoner i forretninger, på spisesteder og liknende, og i private hjem. Det vil si at utstoppede dyr både tjener vitenskapen, folkeopplysningen og kunsten, de brukes som staffasje og pynt, de kan være troféer fra jaktturer og de kan være minner om vennskap. Med utstoppet dyr menes hele dyret, fell med hode eller bare hoder.

I spørrelisten blir det også spurt om synspunkter på bruk av deler av dyr, slik som lamper laget av gevirer eller elefantføtter brukt som paraplystativ, for å nevne et par eksempler.

Spørrelisten henvender seg til alle, uansett om du liker, misliker eller er likegyldig til om et dyr blir utstoppet eller ikke.

Dersom du har fotografier som viser interiører med utstoppede dyr, troféer, m.m., vil NEG gjerne få låne dem for avfotografering. Les gjennom hele spørrelisten før du begynner å skrive. Lykke til!

Brukt i publikasjonar

  • Skjelbred, Ann Helene Bolstad: Hva slags svar? Spørrelister som metode og materialet som kilde. S. 22-41 i Kunnskapssamtaler. Red. Ann Helene Bolstad Skjelbred og Anne Moestue. 2006 (By og bygd xxxix). Digital versjonNettbiblioteket.

Sjå også

Eksterne lenker