NEG S27 Menneskets møte med moderne teknikk

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
A. Gulowsens Motorfabrik, Oslo annonserte i Nordtrønderen 10. juni 1914, med referanse til sine agenter i Namdalen.

NEG S27 Menneskets møte med moderne teknikk er ei spørjeliste sendt frå Norsk etnologisk gransking i 1994 med tittel Menneskets møte med moderne teknikk. Utsendarar var Anne Moestue og Arve Kværnum og spørjelista er ein del av arkivserien NEG Særemne.

Introduksjonen til spørjelista

Denne spørrelisten er kommet til ved et samarbeid mellom Norsk etnologisk gransking og Arve Kværnum. Kværnum er mangeårig redaktør av tidsskriftet Langs Lågen. Etter at han ble pensjonist, har han gitt ut tre bøker, "Lensmenn i skjemt og alvor", "Prestehistorier" samt "Kanskje engelen er i fjørfellinga", som inneholder skolehistorier.

Arve Kværnum planlegger nå en bok som skal handle om enkeltmenneskets møte med den nye tekniske verden og de enkelte ting og fenomener som man ble stilt overfor mer eller mindre vel forberedt. Hva tenkte, følte – og ikke minst – hva fryktet folk som for første gang sto overfor elektrisitet, telefon, sykkel, bil og fly? Hvordan reagerte man på radio, fjernsyn og vaskemaskin? Elektrisk krølltang, elektrisk komfyr, satellitter, skurtresker? Også i vår egen tid invaderer teknologiske nyheter våre liv, tenk bare på mobiltelefoner, datamaskiner og videokameraer, som snart er allemannseie.

Det Arve Kværnum etterlyser er fortellinger om slike møter mellom mennesket og teknikken; historier som på en eller annen måte illustrerer eller kommenterer møtet. Ofte er det i slike fortellinger elementer fra to ulike virkeligheter som møtes, med de episoder, feiltolkninger, konfrontasjoner eller misforståelser som kan oppstå i den forbindelse. Historiene kan være alvorlige eller fornøyelige, eller de kan ha et rent karakteriserende preg. Det viktige er at de inneholder et poeng eller et element som gjør at man har husket historien, enten den er selvopplevd eller man har hørt den fortalt.

Vi er også interessert i historier og episoder som allerede står på trykk et sted, i bygdebøker, lokalhistoriske publikasjoner, jubileumsskrifter eller andre trykksaker. Ta en kopi eller skriv av ordrett! Det er selvsagt viktig at du da nøye oppgir hvorfra du har hentet teksten (tittel, årstall, side).

Et slikt materiale vil kunne gi et fint tidsbilde, og fortelle noe om levesett og tenkemåte i en ganske nær fortid. Det vil fortelle om den menneskelige vinklingen på de tekniske nyvinningene og gi et fyldigere bilde av norsk liv og levned. Historier er også et stykke historie! At deler av stoffet som kommer inn, høyst sannsynlig kan bli publisert innen ikke alt for lang tid, er en ekstra inspirasjon for oss i NEG – og forhåpentligvis også for våre medarbeidere!

Vi kan nevne at i Kværnums tre bøker er alle som har sendt inn historier som ble publisert navngitt på liste bak i boken. Den fikk de forøvrig gratis tilsendt fra forlaget som takk for bidraget. Kanskje skjer samme sak denne gangen?

Brukt i publikasjonar

Sjå også

Eksterne lenker