NEG S54 Taktekking

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Taktekking på dugnad. Eit arbeidslag på 11 karar på taket av Reinebu i Holet, Hol kommune.
Foto: Sverre Reinton (1917-1920).

NEG S54 Taktekking er ei spørjeliste sendt frå Norsk etnologisk gransking i 2007 med tittel Taktekking. Utsendarar Christian Winther-Larsen og Terje Planke og spørjelista er ein del av arkivserien NEG Særemne.

Introduksjonen til spørjelista

Til Antikvarisk håndverk/Bygningsavdelingen/Tømrer

Tekking av tak er på museer et fagfelt hvor fortid og nåtid møtes slik at vi ender opp med ulike kompromisser. Det stilles krav til formidlingsverdi og autentisitet samtidig som vi som museumshåndverkere skal forvalte husene og klare oss ut fra en ofte begrenset økonomi. I dag ser vi betydningen av ikke bare å dyrke kulturminnene i seg selv, men også kunnskapen som må til for å forvalte disse på tradisjonelt vis.

Bygningsantikvarisk avdeling på Norsk Folkemuseum ønsker å lage en oversikt over ulike nyanser i nevertekkinga som har vært i bruk i de forskjellige distriktene i landet. Norsk Folkemuseum har never- og torvtekte hus fra Gudbrandsdalen, Hallingdal, Hordaland, Møre, Numedal, Rogaland og Jæren, Setesdal, Sogn og Fjordane, Sør-Trøndelag, Telemark, Valdres, Vest-Agder og Østerdalen. Til tross for revitalisering, mange kurs og litt litteratur om nevertekking, mangler vi nyansene rundt de lokale teknikkene og løsningene som er i bruk. I den forbindelse ønsker vi din hjelp til å besvare en rekke spørsmål. Vi er ute etter både å se hvordan museene løser sine oppgaver i dag, og å finne fram til lokal tradisjon.

Listens første del er svært generell. Deretter kommer en opplisting over antall taktyper. Til slutt kommer noen spørsmål som går mer i dybden på never og torv.

Vi ønsker å spore opp spesialisert håndverkskunnskap. Det er viktig at du svarer på det du kan noe om, og måten dere arbeider på, selv om du kan føle at det er lite eller spredt. Gjennom at Norsk Folkemuseum får en oversikt på feltet, kan vi i neste omgang være med å spre dette tilbake til dere som bidrar i prosessen. Resultatene kommer til å bli publisert på håndverksnettverkets sider (maihaugen.no).

Sjå også

Eksterne lenker[rediger]