NEG S66B Gjenreisningshus

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

NEG S66 Gjenreisningshus er ei spørjeliste sendt frå Norsk etnologisk gransking i 2015 med tittel Gjenreisningshus. Utsendarar var Maria Stephansen, Inger Jensen, og Audun Kjus og spørjelista er ein del av arkivserien NEG Særemne.

Introduksjon til spørjelista

Gjenreisningshus

Ved å svare på undersøkelsen går du med på at svaret blir arkivert (anonymt) til bruk i dag og i framtida. Forskere og andre som bruker svaret plikter å verne integriteten din og integriteten til personer du har nevnt. Fotografier blir arkivert, men ikke publisert uten etter avtale.

Norsk Folkemuseum ønsker å sette opp et typisk gjenreisningshus fra Finnmark eller NordTroms i sitt friluftsmuseum. Gjenreisningsmuseet i Hammerfest og Norsk Folkemuseum samarbeider om denne spørreundersøkelsen.

Vi vil gjerne høre fra dere som har bodd i, eller fortsatt bor i et gjenreisningshus. Vi ønsker også å høre fra dere som kjenner godt til slike hus uten selv å ha bodd i det.

Gjenreisningsperioden etter nedbrenningen og evakueringen av Troms og Finnmark mot slutten av andre verdenskrig er en viktig del av norsk historie. Vi ønsker å samle fortellinger og opplevelser knyttet til gjenreisningsbebyggelsen. Vi er interessert i hvordan det er å bo i gjenreisningshus i dag, og hvordan det eventuelt var tidligere. Kanskje minnes du egen barndom, eller du har hørt historier fra foreldre eller besteforeldre? Kanskje det ikke er blitt snakket mye om gjenreisningen? Det er det også interessant å få høre om.

Du kan svare på noen eller på alle spørsmålene. Du kan også velge å skrive din historie fritt, gjerne med utgangspunkt i spørsmålene.

Vi er svært interessert i fotografier og skisser av hus og innredning (planløsning og møblenes plassering i de enkelte rom). Om du ikke har rene interiørbilder, er det kanskje blitt tatt bilder ved spesielle anledninger som bursdagsfeiringer, på julaften og lignende. Du kan sende oss bilder elektronisk eller som vanlige papirbilder. Vi sender papirbildene tilbake til deg etter kopiering om du ønsker det.

Sjå også

Eksterne lenker