Nandor Hamza

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Faksimile fra Aftenposten 7. juli 1997: Utsnitt av omtale av Nandor Hamza ved hans 60-årsdag.

Nandor Hamza (født 5. juli 1937 i Ungarn, død 20. august 2003) var tv-produsent og teatermedarbeider. Han kom til Norge i 1956 etter oppstanden i Ungarn, etter en flukt der han ble såret av et pistolskudd.

I Norge var han innom flere jobber som flyktning, blant annet arbeidet han ved et fiskemottak i Ålesund. Etter hvert kom han til Oslo, der han først arbeidet ved Oslo Sporveier. Han ble ansatt i NRK på begynnelsen av 1960-tallet.

I Ungarn hadde han siktet seg inn på en film- og teater, og i NRK arbeidet han mest innen underholdning. I fjernsynets pionertid arbeidet han for blant andre Erik Diesen og Harald Tusberg med store underholdningsproduksjoner. Senere samarbeidet han mye med Roald Øyen, blant annet om serier som «Bit for bit, bilde for bilde», «Ta sjansen i Holmenkollen», «Påskenøtter» og «Julenøtter».

Han arbeidet også en periode ved Hålogaland teater i Tromsø.

I en artikkel av Espen Utaker i Aftenposten 5. juli 1997 i forbindelse med 60-årsdagen ble Hamza beskrevet slik (utdrag):

Fra den gang fjernsynet tok over som familiens leirbål og samlingssted tidlig på 60-tallet, har ungarsk-fødte Nandor Hamza hatt fingrene borti de fleste videotaper, filmruller og monitorer på Marienlyst. Hamza har i alle år vekslet mellom rollene som ideskaper, regissør og producer. Han trives bedre bak kamera enn foran. Ved akutte kriser har Hamza produsert både sportsrevy og dagsrevy, men lengst fartstid har denne tusenkunstneren hatt i NRKs underholdningsavdeling.

Kilder og referanser

Nandor Hamza er gravlagt på Vår Frelsers gravlund i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2013)
  • Aftenposten 5. juli 1997 ifm. med Hamzas 60-årsdag,
  • Roald Øyens nekrolog over Hamza i Aftenposten 27. august 2003.