Navneberga (Nedre Eiker)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Navneberg i Nedre Eiker. Foto: Gjermund Glittfjell (2001)

Navneberg eller skrivarberg er berg ved gamle ferdselsårer der folk har satt igjen sine signaturer opp gjennom tidene. Til alle tider har visst menneskene hatt behov for å sette spor etter seg der de har ferdes, - legge igjen en slags signatur som bevis på at her var de engang. Noen av disse signaturene er tusenvis av år gamle, - andre ikke fullt så gamle.

I Nedre Eiker finnes også merker etter ferdsel i tidligere år, blant annet i form av såkalte Navneberg eller Skrivarberg. Disse bergene ligger ved gamle ferdselsårer på skauen, og bergartene er av nokså løst materiale, slik at det var lett å risse inn tall og bokstaver.

Et av disse Navneberga ligger i Svarthavna i Solbergelva. I sin tid lå berget midt i en gammel sti mellom Vrangen og Svarthavndalen, og man tråkket bokstavelig talt på berget på sin vandring. Kanskje var det her et naturlig sted å raste på underveis mellom bygda og Finnemarka, - og kanskje var det finnene som innvandret fra midten av 1600-tallet som var de første til å risse inn en signatur i berget. I hvert fall finner man på berget årstall, figurer, bokstaver og navn helt tilbake fra 1810. Berget har i en tid inntil sommeren 2001 vært nesten gjengrodd av mose og lyng, men takket være lokalkjente som har sett berget for en del år tilbake, lyktes det å finne igjen stedet og renske berget slik at det i dag er godt leselig.

Andre steder man finner Navneberg er i området Furten/Solbergsetra i Solbergelva, ved Årbogen og Lampetjern i Krokstadelva og ved BremsaMjøndalsskauen.

Kilder

Artikkelen er opprinnelig skrevet av: Gjermund Glittfjell og Anne Gallefos Wollertsen, på nettstedene til Eiker Arkiv.

Arvid Klausen, Reidar Hansen, Gjermund Glittfjell, Bjarne Klausen (muntlige kilder).

Eiker Leksikons logo.jpeg Navneberga (Nedre Eiker) inngår i prosjektet Eiker Leksikon og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. Ønsker du å bidra til delprosjektet? Kontakt Bent Ek på hans diskusjonsside!