Nina Witoszek

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Nina Witoszek, også kjent under navnene Nina Witoazek-Fitzpatrick og Walentyna Witoszek (født 15. juli 1954 i Polen) er litteraturviter, kulturhistoriker og forfatter.

Hun vokste opp nær Kraków i Polen. Som student ble hun del av et opposisjonelt miljø, og i 1983 måtte hun flykte på grunn av sitt arbeid i et undergrunnsforlag. Hun bodde i tida etter dette flere steder, og underviste blant annet i sammenliknende kunsthistorie i Galway og Firenze.

Witoszek er ansatt som forsker I ved Senter for utvikling og miljø ved Universitetet i Oslo. Hun har blant annet forska på Arne Næss' økofilosofi og på moderne skandinavisk identitet. Hennes bidrag i det offentlige ordskiftet førte til at hun i 2005 mottok Fritt Ords pris for å ha formidla østeuropeiske erfaringer inn i norsk debatt, og for å ha utfordra norske standardoppfatninger.

Hennes tittel som forsker I/forskningsleder forårsaka i 2016 en disputt ved universitetet. I flere antologier hvor hun hadde bidratt ble hun presentert som professor, men dette er en beskytta tittel. Det er ingen tvil om at hun har professorkompetanse, ettersom det var et krav for å få stillinga hun har, men selve tittelen hadde hun altså ikke. Saken fikk en del oppmerksomhet i pressen, men kokte ned til at det dreide seg om den engelske tittelen «Research Professor», som brukes om nettopp det vi kaller en forskningsleder, og til at det handla om en glipp og ikke et forsøk på å tilrane seg en høyere tittel.[1]

Verre var det at det på samme tid ble fremma anklager om forskningsjuks. Masterstudenten Oscar Dybedahl kritiserte to av hennes bidrag i antologier, og dette ble så tatt opp i Kjartan Fløgstads bok Etter i saumane. En formell klage kom inn til Forskningsetisk utvalg ved UiO i mai 2016. Witoszek viste i sitt tilsvar til at redaktørene ikke hadde trykt hennes endelige versjon, og at hun ikke fikk lest korrektur. Granskere ved Senter for utvikling og miljø kom fram til at det teknisk sett dreide seg om plagiat, men Forskningsetisk utvalg landet på kritikk, men frikjente for uredelighet i forskninga. Med det slo de fast at selv om det forelå et plagiat, var det ikke bevis for at det var bevisst eller grovt uaktsomt. Witoszek beholdt sin stilling som forskningsleder. [2]

Referanser

  1. Reagerte mot bruk av «professor»-tittel om Witoszek, Dagsavisen. Publ., 2016-04-13, lest 2020-07-22.
  2. Granskere mener Nina Witoszek har plagiert, men UiO frikjenner henne, Forskning.no. Publ. 2016-09-06, lest 2020-07-22.

Litteratur og kilder