Nordbukta (Hamarøy gnr. 252/2)
Nordbukta (lulesamisk: Tjierrekluokta) | |
---|---|
Nordbugt. Foto: Norges Samemisjon / Statsarkivet i Tromsø | |
Alt. navn: | Nordbugt, Nordbugten, Čierregluokta |
Fylke: | Nordland (lulesamisk: Nordlánnda) |
Kommune: | Hamarøy (lulesamisk: Hábmer) |
Gnr.: | 252 |
Bnr: | 2 |
Nordbukta, lulesamisk Tjierrekluokta og historisk Nordbugten, var et gårdsbruk i Hamarøy kommune, tidligere i Tysfjord kommune.
Skyld og bruksnummer
- Gnr. 52 Bnr. 2 med 0,58 mark i skyld
- Matr.nr 134 L.nr. 227b med 21 skilling i skyld
Gårdshistorie
Paul Paulsen kjøpte en halvpart av Nordbukt, lnr 227b,fra Paul Andersen i 1865. Paul, som hadde drevet med reindrift i området siden tidlig på 1800-tallet, hadde om lag 300 rein da han ble selveier. Fordi han som reineier ikke hadde behov for en nøyaktig oppmålt eiendom, forble gården udelt fram til 1872. Paul Paulsens sønn, Anders Paulsen f. 1830, hadde nå overtatt drifta, og med han startet overgangen fra ei tradisjonell reindrift til fedrift. Folketellinga for 1875 beretter for eksempel at antallet reinsdyr var blitt redusert fra om lag 400 i 1865 til 65 i 1875. Anders drev bnr. 2 Nordbugten sammen med kona Inger Amundsdatter f. 1832, og tre av de eldste barna; Katti f. 1859, John f. 1864, og Paul f. 1867. Anders’ far, Paul Paulsen bodde fremdeles på gården i ei egen stue.
Anders Paulsen ble enkemann for tredje gang, da kona Inger Amundsdatter [Kielati] gikk bort i mai 1900. Han bodde nå for seg selv i ei stue på gården, mens sønnene John f. 1863 og Paul f. 1867, bodde med hver sine familier i separate husstander. De få husdyrene som ble holdt i Nordbukta var det Anders som tok seg av, mens sønnene livnærte seg av fiske, på heimsjøen og i Lofoten.
16. juni 1904 overførte Anders skjøtet til sønnene John og Paul Andersen for 1000,- kr og et femårig kår på 500,- kr. Med kontrakten fikk John og Paul også gjensidig forkjøpsrett til den andres part i gården.
15. mai 1913 ble bnr. 3 Nordbugtelven skilt ut fra bnr. 1 og 2 med totalt 0,02 mark i skyld. I den forbindelse beholdt brukerne rettigheten til å fløte tømmer og fiske i de tilhørende vatnene.
1910 til 1940
Bnr. 2 Nordbugten ble fram til 1940-tallet drevet i fellesskap av John og Paul Andersen. Brødrene livnærte seg i store deler av året som fiskere, både på heimsjøen og i Lofoten. På sommer-halvåret spilte gårdsdrifta en viktigere rolle. I denne perioden var det vanlig at gården holdt 1 hest, 2 kyr, 5 sauer og 2-3 geiter. Benjamin Johnsen fortalte i 1976 at man om somrene brukte å ha ei form for sæter oppe på fjellet. Der ble dyrene melket, og de kunne beite et godt stykke innover fjellet. Hesten og sauene gikk som vanlig enda lenger, opp til Tjierrekjávrre. I forbindelse med seterdrifta etablerte man en gamme til dyrene, og en egen stall til hesten. Det hendte ofte at bufe fra Hellemobotn og Grunnfjord kom over på Nordbuktas grunn. Ettersom de ikke hadde noen skriftlig avtale om beiting ble det om å gjøre å sende bud over fjellet om at dyrene hadde slått seg til i Nordbukta. Fjellet var ikke bare område hvor man gjette dyrene. Her oppe foregikk det samtidig skole for barna i Nordbukt, hvor skolemesteren kom reisende til for å undervise. Da høsten kom innbød fjellet til multeplukking på myrene ved Tjierrekjávrre og ved Steingjervatnet, og med gammene i fjellet som utgangspunkt var vatnene ved Gállotjåhkkå og Tjierrekjávrres utsøkte fiskevann.
Nordbugten i den nyere tid
25. november 1944, etter Paul Andersens bortgang, ble skjøtet på den ene parten i bnr. 2 overført til Mikkel Paulsen for 2320,- kr. I løpet av de neste fem årene ble den andre parten, tidligere tilhørende John Andersen, overført til sønnen Benjamin Johnsen. Matrikkelutkastet for 1950 opplyser at Mikkel Paulsen og Benjamin Johnsen var eiere av gården dette året. Vi har ikke full oversikt over gårdens videre historie, men vi vet at Benjamin Johnsen flyttet fra Nordbukta til Drag i 1957.
Siden 1996 har Mikkel og Marie Paulsen, Sonja Rimoi, Almar P. Johnsen, Jenny Søberg, Anders Johnsen, Karla Johnsen og Lilly Vitsak vært eiere av det 0,57 mark store bnr. 2 i Nordbukt.
Kilder og litteratur
- Faktaark fra Kartverket.