Norges musikkhøgskole

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Norges Musikkhøgskole»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Norges musikkhøgskoles lokaler i Slemdalsveien 11.

Norges musikkhøgskole (NMH) er en offentlig høgskole med utdanningstilbud for musikere, komponister, pedagoger og terapeuter opp til doktorgradsnivå. Skolen driver også forskning og formidling. Den ble grunnlagt under nåværende navn i 1973, men er en direkte fortsettelse av Musikkonservatoriet, opprinnelig grunnlagt som Organistskolen i 1883. Det var i 2010 omkring 500 studenter ved høgskolen.

Skolen holder siden 1989 til i Slemdalsveien 11.

Historie

Utdypende artikkel: Musikkonservatoriet

I 1883 ble Organistskolen grunnlagt av Ludvig Mathias Lindeman. En av de første som slutta seg til den var hans sønn Peter Lindeman. Skolen holdt først til i lokale til August Nielsens orgelfabrikk. Allerede i 1885 måtte skolen flytte fordi det hadde blitt for mange studenter for det lille lokalet i Bogstadveien 28. Den flytta først til Brødrene Hals' Pianofabrikk i Stortingsgata 26. I 1887 var også disse lokalene for små, og den flytta videre til Universitetsgata 6. I 1892 fant skolen endelig lokaler som tålte veksten i studentmassen. Den flytta da inn i Nordahl Bruns gate 8, hvor den to år senere skifta navn til Musikkonservatoriet. Det ble leid lokaler en rekke steder i byen for å få plass til alle, men selve skolen holdt seg i Nordahl Bruns gate.

Musikkonservatoriet var en privat institusjon. Den ble i hovedsak finansiert med skolepenger, men bidrag for det offentlige og private giver var av stor betydning. Det første bidraget kom fra kong Oscar II, som ga 200 kroner. Stortinget innvilga et årlig bidrag på 1000 kroner fra 1885.

Skolen holdt til i Nordahl Bruns gate i 1973, da Norges musikkhøgskole ble oppretta og tok over driften. Etter en tid flytta den til Wergelandsveien 21, men lokalene i Nordahl Bruns gate ble også beholdt. Denne bygningen brant i 1989. Samme år sto nye lokaler i Slemdalsveien ferdig, og både Wergelandsveien og Nordahl Bruns gate ble fraflytta. Et tilbygg som ligger til Gydas vei ble tatt i bruk i 2007. Den største salen i bygningen er Lindemansalen, med 365 sitteplasser. Det er også to andre saler, og det arrangeres omkring 300 konserter i året.

Østlandets musikkonservatorium ble opptatt i NMH i 1996. Konservatoriets lokaler i Dælenenggata 26 ble brukt av NMH fram til 2007 under navnet «Norges musikkhøgskole studiested Carl Berner».

Galleri

Kilder