Norsk Stål

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Norsk Stål AS, Nye Vakås vei 80 på Hvalstad i Asker, er Norges største stål- og metalldistributør, etablert på Hvalstad 1. januar 1993.

Selskapet har sin eldste opprinnelse i Peter Schreiners etablering som Christianias første stål- og metallgrossist i 1823. Fremstilling og salg av jern var grunnlaget for den mekaniske industrien som vokste frem på 1800-tallet. Conrad Anker ble kompanjong, og senere eneeier av P. Schreiner & Co i 1880. Sønnen Ferdinand Anker overtok i 1910, og Erik og Christian Anker i 1946. AS Staal & Jern i Harstad, Jernmetal AS i Trondheim og AS Andr. Grønneberg i Drammen var datterselskaper i Schreiner, som flyttet til Drammen i 1977. I 1982 fusjonerte selskapet med Kahrs & Fleischer AS til Schreiner-Fleischer AS, som i 1983 ble kjøpt opp av Svensk Stål AB (SSAB), med norsk hovedkontor på Vøyenenga i Bærum.

Opptakten til etableringen av Norsk Stål fant sted i 1984, da statlige Norsk Jernverk og Elkem overtok aksjemajoriteten i ståldivisjonen til Aspelin-Stormbull AS. Norsk Jern Holding AS, den privatiserte videreføringen av Norsk Jernverk, ble i 1988 ny hovedeier i Norsk Stål og Schreiner-Fleischer, sammen med SSAB og British Steel. Selskapet flyttet til Hvalstad i 1991, etablerte Norsk Ståldistribusjon AS og fusjonerte det med Norsk Industristål AS, tidligere Schreiner-Fleischer, til Norsk Stål AS i 1993. Norsk Jern Holding ble avviklet i 1995, og selskapet har siden vært likt eid av SSAB og British Steel, senere Corus Group Plc.

Norsk Stål arbeider innen offshore, skipsbygging, mekanisk industri, bygg og anlegg, har over 4000 artikler innen stål, metaller, aluminium og rustfritt på ni lagersteder, og 12 norske avdelinger. Selskapet ledes av adm. direktør Peter Söderqvist, hadde 321 ansatte og omsatte for nærmere 2,6 mrd. kr i 2006.

Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Norsk Stål er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.