Norsk forening for fjellsprengningsteknikk – NFF

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
thumb
Foto: 400px (Gamle Riksvei 7, Kvam. Anlagt før 1907, brukt til 1956.).

Norsk forening for fjellsprengningsteknikk ble etablert i 1963. Siktemålet var å samle og styrke fagmiljøene som jobber med teknologi for bergarbeid, og foreningens arbeid dekker all virksomhet og teknologi som i videste forstand dekker bergarbeid. Foreningen har ca. 1000 personlige medlemmer og ca. 100 medlemsbedrifter. Medlemmene kommer fra hele verdikjeden, og bransjefolk nøyer seg gjerne med forkortelsen NFF når de omtaler foreningen. Arbeid med fjellet er svært viktig i Norge, og bergarbeid er derfor viktig i flere sammenhenger.

Organisasjonsstruktur

NFF består av et sekretariat og et styre med ansvar for den daglige driften, samt noen faste komiteer og utvalg. Disse faste komiteene er: Internasjonal komité, Informasjon og samfunnskontakt, Utviklingskomiteen, Fagkomiteen, Bergsprengerkomiteen, Kulturutvalget og Yngres nettverk.

Prosjektgrupper

I tillegg er det flere prosjektgrupper som sogner til de forskjellige komiteene. Disse jobber med ulike konkrete arbeidsoppgaver. Styret har det overordnede ansvaret for arbeidet i organisasjonen. Styresammensetningen i NFF skal reflektere de ulike sektorene innen foreningens virksomhetsområder og har representanter fra offentlig virksomhet, universitetsmiljøet, rådgivende ingeniører, privat entreprenørvirksomhet og leverandørsiden. Styremedlemmene er også medlemmer av de faste komiteene. Øverste myndighet er generalforsamlingen som bl.a. velger foreningens styre. Styrets arbeid støttes av generalsekretæren. NFF er en forening basert på faglig kunnskap, driver i stor grad ved dugnadsinnsats gjennom de nevnte komiteene og prosjektgruppene. Foreningens virksomhet kontrolleres av revisorer og desisorer som velges av generalforsamlingen.

Strategi

Foreningens formål er å arbeide for bedre utnyttelse av berggrunnen, utvikling av bergteknologi og anvendte teknikker, forbedring av sikkerhet og miljø, å hente impulser utenfra og samtidig gjøre norsk teknologi kjent internasjonalt. Foreningen skal arbeide for gode kollegiale forhold innen bransjen.

Utgivelser

Kilder og litteratur


5500 milestolpe.jpg Denne artikkelen inngår i prosjektet Samkult.
Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes via denne alfabetiske oversikten.