Nycomed Pharma

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Nycomed Pharma AS, Drammensveien 852 i Asker, var Norges største leverandør av medisiner og handelsvarer i apotek, samt eksportør av kalsiumtabletter til mer enn 50 land. I 2011 ble Nycomed kjøpt opp av det japanske farmasiselskapet Takeda Pharmaceutical Company. Som en følge av dette skiftet selskapet navn i Norge til Takeda Nycomed AS i 2012. Fra 2015 heter selskapet Takeda AS.

Selskapet har sin opprinnelse i de tre bedriftene Nyegaard & Co, Collett & Co AS og Marwell Hauge AS.

Selskapshistorikk

Collett & Co AS ble etablert av brødrene Emil og Ove Collett i Oslo 1933. Marwell Hauge AS ble etablert av Sigurd Funder og Armand Hauge i Oslo 1940. I 1967 skiftet Collett & Co navn til Collett AS, og flyttet fra Oslo til Asker. Samtidig kjøpte selskapet opp lysprodusenten Tyri Fabrikker i Drammen. Collett og Marwell Hauge fusjonerte til Collett-Marwell-Hauge AS (CMH) i 1974. Tyri-virksomheten ble solgt i 1990.

Apotekeren Morten Nyegaard grunnla sitt første firma i Christiania i 1874. Nyegaard & Co, bedre kjent som Nyco, ble etablert i 1890 og eksisterte til 1986 da selskapet skiftet navn til Nycomed.

Morten Nyegaard begynte med import av farmasøytiske produkter, men i 1913 startet Nyegaard & Co egen produksjon. Globoid og Nyco fruktsalt, som fortsatt blir produsert, var blant de første produktene. Så tidlig som i 1925 fikk firmaet egen forskningsavdeling.

Nycomed ble særlig kjent for utvikling av røntgenkontrastmidler. Det første, Urotrast, var et synonympreparat og ble registrert i 1934. I 1959 oppfant Nycomed røntgenkontrastmiddelet Isopaque, og i 1982 registrerte Nycomed Omipaque, som i 1991 nådde en markedsandel på 41 prosent på verdensbasis.

I 1981 ble Nycomed fusjonert med Norgas AS, som senere ble til Actinor og overtatt av Hafslund A/S i 1985. Da hadde Nycomed 500 medarbeidere og ble kåret til Årets bedrift i norsk næringsliv i 1984.

I perioden 1990 til 1993 ble det foretatt flere oppkjøp i Norge, Danmark, Østerrike og Benelux. Blant annet kjøpte Nycomed Hydro Pharma i Elverum i 1992 og Collett-Marwell-Hauge i Asker i 1990.

1994 åpnet Hafslund Nycomed et nytt og større anlegg i Asker. Nycomed Pharmas avdeling for medisinsk utstyr i Asker ble solgt til konkurrenten Partner Pharma AS i 1997, mens datterselskapet Marwell Hauge AS ble solgt til Engelschiøn Cosmetique AS på Haslum i 1998.

I 1997 fusjonerte Nycomed med det engelske farmasiselskapet Amersham. I 1999 ble Nycomeds legemiddelvirksomhet solgt til investeringsselskapet Nordic Capital, mens røntgenkontrastvirksomheten ble igjen i Amersham. Hovedkontoret til Nycomed ble flyttet til Roskilde i Danmark, og Nycomed Pharma ble Nycomeds norske datterselskap med hovedkontor i Asker.

De nye eierne la ned fabrikken i Oslo i 2001, og flyttet produksjonen til Asker og Danmark. Samtidig ble det foretatt store investeringer i nytt produksjonsanlegg i Asker for kalsium tyggetabletter. Nordic Capital solgte Nycomed Pharma til amerikanske eiere i 2002. Eierne fortsatte å investere i Asker, med ombygging og utvidelse av en ny fabrikk for produksjon av kalsiumtabletter. Nordic Capital kjøpte tilbake 51 % av Nycomed-aksjene i 2005. Året etter ble et nytt administrasjonsbygg åpnet i Asker.

Markedsføringsselskapet Collett Pharma ble i 2004 solgt til investeringsselskapet FerdLysaker, som solgte det videre til Orkla. Collett Pharma og Peter Möller ble stått sammen til MöllerCollett AS på Lysaker i 2006.

Nycomed ble i 2007 et globalt selskap etter oppkjøpet av det tyske legemiddelselskapet Altana Pharma AG. Hovedkontoret ble flyttet fra Roskilde til Zürich. Høsten samme år ble amerikanske Bradley Pharmaceuticals kjøpt opp. I 2010 satte Nycomed ny rekord, da selskapet hadde solgt kalsiumtabletter for over 1 milliard norske kroner i løpet av et år.

Pr. 2011 hadde Nycomed virksomhet i mer enn 50 markeder, leveranser til mer enn 100 markeder og ca. 12 000 medarbeidere. Nycomed var blant de 25 største farmasiselskapene i verden.

Nycomed tilbød reseptpliktige medisiner til sykehus, spesialister og allmennpraktiserende leger, samt ikke-reseptpliktige medisiner i utvalgte markeder. Nye produkter ble hentet både fra egen forskning og ved innlisensiering fra eksterne partnere. Nycomed leverte ogs et bredt spekter av medisiner med hovedvekt på hjerte/kar, mage/tarm, osteoporose, luftveier, smerte og kirurgisk plaster og er i tillegg en stor leverandør av reseptfrie legemidler og handelsvarer til apotek i utvalgte markeder.

Norge

I Norge hadde Nycomed ca 485 medarbeidere, og driftsinntektene utgjorde ca. 1,8 milliarder kroner i 2010. Over 70 prosent av omsetningen kommer fra eksport til Nycomeds egne selskaper og til samarbeidspartnere. Det største eksportproduktet er kalsium tyggetabletter som produseres i Asker og er markedsleder i de fleste land i Europa.

Hovedkontoret i Norge ligger i Asker med marketing- og salgsfunksjoner, staber og en moderne, automatisert tablettfabrikk for produksjon av kalsium tyggetabletter. I Elverum produseres flytende legemidler, og fabrikken har spesialisert seg på en teknologi for fremstilling av sterile produkter i plastampuller.

Produkter

Nycomed er i Norge særlig kjent for de reseptfrie produktene Rhinox, Zymelin og Nycoplus som selges i apotek og de reseptbelagte produktene Circadin, Albyl-E, Marevan, Levaxin og Calcigran Forte. I tillegg selger Nycomed nye produkter som det kirurgiske plasteret Tachosil og kols-legemiddelet Daxas.

Totalt produserer og selger Nycomed ca. 150 reseptpliktige legemidler, 40 reseptfrie legemidler og 50 handelsvarer. I Norge er Nycomed i volum den største leverandøren av legemidler.

I dag

I 2011 ble Nycomed kjøpt opp av det japanske farmasiselskapet Takeda Pharmaceutical Company. Som en følge av dette skiftet selskapet navn i Norge til Takeda Nycomed AS i 2012. Fra 2015 heter selskapet Takeda AS.

Kilder

  • Tørisen, Holger Moe: Nycomed i Store norske leksikon på snl.no. Hentet 26. desember 2021 fra https://snl.no/Nycomed


Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Nycomed Pharma er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.