Nyquistbyen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Parti fra vestsiden av Værlegata sør for Nyquists gate.
Foto: Leif-Harald Ruud (2019).

Nyquistbyen var en folkelig betegnelse på trehusbebyggelsen langs Fjordveien og Værlegata i Moss, sør for Jernbanegata og Nyquists gate på østsiden av Østfoldbanens trasé. Området er oppkalt etter grunneieren Johan Kjertner Nyquist (1839–1930), som i 1870-årene utparsellerte hele arealet til boligtomter.

Det opprinnelige navnet på området mellom jernbanelinjen og Høienhaldgata var Værlebakkløkken, og her ble det oppført et stort antall småhus og mindre leiegårder i tre i 1880- og 1890-årene. I 1930-årene startet så byggingen av et stort antall funkisvillaer på østsiden av Fjordveien, men kun de nordligste av disse kan sies å tilhøre Nyquistbyen.

I 1999 ble hele området omregulert til jernbaneformål etter at det var blitt vedtatt å bygge ny bystasjon og dobbeltspor gjennom Moss. I 2003 kjøpte så Moss kommune 20 eiendommer for å forberede byggeprosjektet, som først ble påbegynt i 2018. I mellomtiden ble husene benyttet som sosialboliger.

Tidlig i 2019 ble så til sammen 120 hus i området revet, inklusive flere funkisvillaer i den nordligste delen av Fjordveien samt i Værlegata like nord for Steinullbakken. Prosessen fram mot dette var kontroversiell: Det ble hevdet at unødvendig mange hus av arkitektonisk verdi ble revet på grunn av at grunnforholdene gjorde dette påkrevet. En innbyggeraksjon umiddelbart etter det endelige rivningsvedtaket i 2017 resulterte i 1 300 underskrifter, men førte ikke fram.

Raskatastrofen i Gjerdrum 30.12.2020 satt for alvor fokus på usikre grunnforhold, og ved nærmere undersøkelser viste det seg at risikoen for utglidninger var tilstedeværende der Nyquistbyen hadde ligget. Dette har gitt entreprenørene større utfordringer i forbindelse med gjennomføringen av arbeidet, uten at man konkret hva dette vil kunne innebære av forsinkelser.

Galleri

Kilder


Koordinater: 59.43208° N 10.65876° Ø