Olav Duun (1876–1939)

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Olav Duun»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Olav Duun fotografert i 1928 utenfor hjemmet sitt, Fjellvang, i Botne i dagens Holmestrand kommune.

Olav Duun (født 21. november 1876 på øya Jøa i Fosnes kommune i Namdalen, død 13. september 1939) var lærer og forfatter. Han var blant sin generasjon fremste forfattere, med rundt 30 utgivelser bak seg, blant dem romansyklusen om Juvikfolke og sisteromanen Menneske og maktene. Duun hentet inspirasjon til sine bøker fra hjemtraktene i Trøndelag, men bodde selv i en årrekke i dagens Holmestrand kommune i Vestfold, hvor han virket som lærer i rundt 20 år før han viet seg til skrivningen fullt ut. Hjemmet hans i Botne er bevart av en stiftelse (Olav Duuns hus).

Familie

Olav Duun var sønn av bonde og fisker Johannes Antonius Olsen Duun (1851–1936) og Elen Jensdatter Fossum (1851–1926). Han ble gift i Botne i dagens Holmestrand kommune i Vestfold i 1908 med meierske Emma Georgine Møller (1881-1970). De hadde datteren Dagmar (f. 1910).

Liv og virke

Olav Duuns hus i Botne i Holmestrand kommune.
Foto: Stig Rune Pedersen (2013)

Olav Duun vokste opp på Jøa, på garden Dun (Øverdon), nær bygdesenteret i Fosnes kommune, som den eldste av åtte søsken. Han ble boende hjemme til han var 25 år gammel, han arbeidet på gården og var med på fiske.

Duun var tidlig litterært interessert og begynte å skrive selv. Sitt første dikt fikk han på trykk i bladet Breidablikk på Røros i 1896. Han skrev først på bokmål, men gikk i løpet av studietiden over til nynorsk.

I 1904 begynte Olav Duun på Levanger lærerskole, der han fullførte den høyere lærerprøven i 1904. Han hadde forfatteren Vetle Vislie som norsklærer.

Duun var lærer i Trøndelag i fire år, før han i 1908 ble ansatt som lærer ved Ramberg skole i Botne i dagens Holmestrand kommune i Vestfold. Familien Duun bodde forskjellige steder i området, blant annet i selve skolebygningen til Ramberg skole (som i dag er bevart på friluftsmuseet Reidvintunet), inntil de kjøpte eiendommen Fjellvang i Botne i 1914 (i dagens Olav Duuns vei 28), hvor Duun bodde livet ut. Duun var lærer ved Ramberg skole i 20 år, til 1928.

Olav Duun kombinerte lærer- og forfatteryrket, og kom med en utgivelse omtrent engang i året. Etter at han sluttet som lærer viet han seg til skrivingen fullt ut.

Med stipend fra Staten gjorde Duun reiser til Sverige, Danmark og Tyskland i 1912 og 1914. Lengst tid var han i Bayern, der han var da krigen brøt ut i august 1914.

Som forfatter debuterte Duun på Olaf Norlis Forlag i 1907 med Løglege skruvar og anna folk. Sogor. Samme år kom romanen Marjane, hans første. Duuns hovedverk er romansyklusen om Juvikfolke i seks bind: Juvikingar, I blinda, Storbryllope, I eventyre, I ungdommen og I stormen, utgitt mellom 1918 og 1923. Da verket var fullført fikk han kunstnerlønn og ble nominert til Nobels litteraturpris.

Under psevdonymet Ole Raabye ga han også ut to barnebøker på Aschehoug forlag i 1912 og 1913, da på riksmål. Romanen Menneske og maktene (1938) ble Duuns siste roman.

Olav Duun døde 13. september 1939 på fylkessykehuset i Tønsberg.

Ettermæle

I anledning 50-årsminnet for Duuns død i 1989, ble en røys med ballaststeiner fra Namdalen lagt i hagen ved huset hans i Botne.
Foto: Stig Rune Pedersen (2013)

I en nekrolog i Aftenpostens aftennummer 13. september 1939 skrev forfatteren og litteraturkritikeren Kristian Elster blant annet om Duun:

Olav Duun var født i Fosnes i Namdalen den 21. november 1876 – og til Namdalen er handlingene i hans romaner henlagt – likesom de er fortalt på hans hjembygds dialekt som blev mesteren et villig instrument. Mangfoldig og overraskende er hans overganger og vendinger i spøk og alvor. Hans sinn eide en dyp mottagelighet for naturopplevelser, og han hadde en enestående evne til å gi den sproglig uttrykk slik at vi oplever hvordan menneskenes sinn tok farve av naturens stemning. Duun var en naturskildrer uten like, og hans mennesker er alle stilet inn i naturen slik at naturbilledet tjener til støtte for det vesentligste, menneskeskildringen.

Olav Duun er gravlagt på Dun kyrkjegard i fødekommunen Fosnes.

I anledning 50-årsminnet for Duuns død i 1989, ble en røys med ballaststeiner fra Namdalen lagt i hagen ved huset hans i Botne, som etter enken Emmas død i 1970 først ble solgt til en privatperson, men deretter, i 1973, ble overtatt av en stiftelse. Huset med minnehage kan besøkes (Olav Duuns hus). I hagen er det også minnesteiner med Duun-sitater.

En rekke veier og gater er oppkalt etter Olav Duun, som Olav Duuns vei i Lørenskog kommune og Olav Duuns vei i Holmestrand kommune.

Kilder og referanser

Duun arbeidet 1908-28 ved Ramberg skole i Botne. Skolebygningen ble på 1990-tallet flyttet til friluftsmuseet Reidvintunet i Hillestad i Holmestrand kommune.
Foto: Stig Rune Pedersen (2013)