Ole Eriksen Enger

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Ole Eriksen Enger (født på Enger (Skedsmo) i 1786, død samme sted 1868) var gårdbruker som i tillegg drev et allsidig hagebruk. Han var gift med Anne Gulbrandsdatter (1799-1859) fra Onsrud i Ullensaker.

Den første hagen ble anlagt på Enger i 1772 av faren Erich Conradsen Lohn (1734-1795) som vesentlig plantet epletrær. Ole Eriksen Enger overtok gården i 1821, og han utvidet og drev hagen videre til å bli en av de beste og største hagene i Skedsmo. Han plantet eple-, plomme-, kirsebær- og morelltrær. Han sådde frø, podet og drev fram epletrær til eget bruk og for salg, og de fikk navnet Engerepler. I hagen ble det også plantet en del grønnsaker. Ved husene plantet han blomster og ulike typer trær som lønn, lind, hassel, ask, alm, rogn, hegg og kastanjer. Ole Enger drev også veiledning i hagebruk.

Ole Enger drev også gåsehold, og en såkalt gåsekniv er bevart etter han.

Som unggutt gikk han i smedlære hos sølvsmeden Peder Leirud. Det er bevart en stor sølvsleiv som ble smidd av gamle skospenner på Enger i 1831. Den har initialene O. E. og A. G. som står for Ole Enger og Anne Gulbrandsdatter.

Han hadde også flere offentlige verv. Blant annet satt han i Skedsmo kommunes første formannskap 1837-1839.

Se også

Kilder og litteratur