Ole Martin Eid

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ole Martin Eid. Meierist, handelsmann og ordfører - samt første formann i Inntrøndelag skyttersamlag
Foto: Ukjent

Ole Martin Eid (født 1859 i Levanger, død 1940) ble meierist, handelsmann og ordfører i det som den gang var Sparbu kommune. Han kom til Mære som lærling på meieriet i 1879. Her bosatte han seg og etablerte seg som handelsmann etter noen år som meieribestyrer i Sokndal og på Mære. Ellers var Eid en ihuga skytterlagsmann og hadde ellers mange kulturelle interesser, hvorav hans innsats for Mære folkeboksamling nok rager høyest.

At O. M. Eid var en mann med flere jern i ilden viser omtalen i avisa Nord-Trøndelag den 22. oktober 1922.

Barndom

Ole Martin ble født og vokste opp i Levanger. Han var sønn av Bergitte og Lorns Eid, som kom dit fra slektsgården Eid i Ytterøy.

Meieristen

Mære meieri etablert 1879 på Lein ved Mære i Sparbu
Foto: Steinkjerleksikonet

Etter at Mære meieri ble etablert 1. februar 1879, begynte Eid som lærling under den sveitsiske bestyreren Jacob Schärer. Allerede etter et års tid søkte han og fikk stillingen som bestyrer ved Sokndal meieri. Han ble i Sokndal til Schärer forlot Mære. Og i 1882 fikk Eid stillingen som bestyrer ved Mære meieri. Meieriet på Mære ble et mønsterbruk som O. M. Eid har fått mange lovord for å ha lagt suksessgrunnlaget for i løpet av de 15 år han fungerte som bestyrer.

Organisatoren

O. M. Eid engasjerte seg tidlig i det lokale organisasjonsliv. Mellom annet ble han med i ungdomslaget, og gjorde der en formidabel innsats for å høyne folkeopplysningen. Han ble også en god organisator for Mære folkeboksamling, som han var med i ledelsen for i mer enn en mannsalder. Hans spesielle interesse for skytter- og forsvarssak ledet ham til å stifte skytterlaget Olav Trygvason i 1885. Dette ble seinere omdøpt til Sparbu skytterlag. Han var også den første formannen i Inntrøndelag skyttersamlag.

Forretningsmannen

I 1888 starta andelseierne av Mære meieri Sparbu Aktie Handelssamlag med Christian Ludvig Jensen som bestyrer. Uvisst av hvilken grunn, men i 1895 fikk O. M. Eide kjøpt denne butikken og startet privat handelsvirksomhet. Dette må ha gått bra, for i 1897 sa han opp stillingen som meieribestyrer og gikk helt og fullt over i handelsstandens rekker. Da hadde han også fått bygd seg nytt hus som samtidig huset butikken. Denne butikken; O. M. Eid, ble den ledende handelsbedrift i Sparbu kommune før kooperasjonen på 1920-tallet for alvor gjorde sitt inntog i bygda med Sparbu ForbrukslagLeira og Mære samvirkelag ved Mæreskorsen.

Politikeren

I 1898 ble Eid innvalgt i herredsstyret og der valgt som varaordfører. Da den sittende ordfører forlot bygda, ble Ole Martin Eid ordfører i Sparbu i perioden 1. oktober 190031. desember 1901.

Det er som kulturarbeidende ungdomslagsmedlem han blir husket, men han hadde også mange offentlige verv.

Kilder