Ole Pedersen (f. 1814)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Ole Pedersen (født 1814 i Sørum, dødsår ukjent) var gårdbruker, selveier, maskinbygger og smed på gårdsbruket Bollerud i Skedsmo. Han kjøpte gården av sin far, Peder Andersen, for 100 spesidaler i 1845.

Folketellingen 1865 forteller at buskapen på Bålerud besto av en hest, seks kuer, tre sauer og en gris. Utsæden var 3/8 tønne hvete, 2/8 tønne rug, en tønne bygg, fem tønner havre og fem tønner poteter.

Ole var kjent for å være en driftig kar. Han la det meste av innmarka under plogen. Det var nok nødvendig, for han hadde stor familie. Folketellingen i 1865 viser at Ole på 52 og kona Oline på 46 hadde ni barn fra 25 til ett år. Den eldste sønnen Johan var gift, og bodde og drev gården sammen med faren og den nesteldste sønnen Julius på 19.

Ole Pedersen var kjent i vid omkrets for å være en dyktig smed. Blant annet utførte han smedarbeidet til Skedsmo kirkes dører og tårnspir. Han var også metallstøper som blant annet støpte dombjeller og kubjeller. Ole Pedersen bygde også treskeverk og kjørevandringer. De store hjulene og tilbehøret i kjørevandringene var laget av tre. Han og de to eldste sønnene gjorde forsøk på å lage geværer (fuglerifler).

Ole solgte bruket i 1866 for 900 spesidaler og emigrerte til Amerika.

Kilder og litteratur

Eksterne lenker