Ole Søbstad

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ole Søbstad i 1967.
Foto: Henning Sæther.

Ole Søbstad (født i 12. januar 1923 i Averøy , død 17. mai 2012 i Asker) var lærer, rektor og skolereformator.

Sine barnesko tråkket han på BremsnesAverøy i Nordmøre, der han kom fra et småbruker- og fiskermiljø.

Virke

Søbstad tok lærerskoleeksamen ved Levanger lærerskole i 1950 og ble i 1952 ansatt som lærer på Vettre skole i Asker. Ved siden av lærerjobben studerte han pedagogikk og tok i 1963 magistergraden. Samme år ble han ansatt som rektor ved den nyopprettede Torstad ungdomsskole, som var en av landets første og mest moderne ungdomsskoler.

Da Forsøksrådet for skoleverket gjorde Torstad ungdomsskole til forsøksskole, ble Søbstad del av miljøet som arbeidet med reformering av grunnskolen. I 1967 ble han sekretær for Normalplanutvalget som utarbeidet nytt læreplanverk.

På begynnelsen av 1970-tallet gikk Søbstad over til lærerutdanningen. Norges landbruksskole på Ås opprettet da en avdeling ved Sem gård i Asker, og her var Søbstad styrer for Institutt for pedagogikk og etterutdanning til han gikk av i 1993.

På fritiden var Søbstad blant annet engasjert i Foreningen Norden, der han i mange år var leder for lokallaget, og Rotary. Han drev også med treskjæring.

Familie

Søbstad var gift med Dagny f. Nygård. Paret fikk tre barn. Familien bodde på Vettre og hadde hytte i havkanten på Averøya.

Kjelder