Olea Jensdatter (1839–1929)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Olea Jensdatter (født 7. september 1839 i Vang på Hedmarken, død 13. mars 1929 i Stange) var husmannsdatter og seinere husmanns- og arbeiderkone. Hun bodde størstedelen av livet i Vang, men flytta etter hvert til Romedal og derfra videre til Stange.

Slekt og familie

Hun var datter av husmann Jens Nilsen (1810–1874) og Elen Amundsdatter (1804–1869). De fikk fire barn som vi kjenner til - Jens fikk også et barn utafor ekteskap før han ble gift med Elen, men den gutten ser ikke ut til å ha vokst opp sammen med faren sin. Olea var tvilling; hennes søster Inge døde bare noen måneder gammel.

Den 6. november 1871 ble hun gift i Vang med Johannes Eriksen (1845–1929). Han var også vangssokning, sønn av husmann Erik Engebretsen og Dorthea Johannesdatter som bodde på Hestsveen under Narmo da han ble født. Paret fikk fire barn, her oppgitt med etternavnene de brukte senere i livet:

Liv og virke

Da Olea ble født bodde familien på Skattumseie, en av flere husmannsplasser under Skattum på Vang. De tre første barna ble født der. Hun ble hjemmedøpt av jordmora samme dag som hun ble født. Ved tvillingfødsler var det ofte svært usikkert om barna kom til å klare seg, og i dette tilfellet døde da også søstera Inge etter bare noen måneder. Først den 19. juli 1840, mer enn ti måneder etter fødselen, ble Oleas dåp bekrefta i kirka. I og med at samme fødselsdato er oppgitt på begge tvillinger ved forskjellig anledning, må vi gå ut fra at den er riktig - selv om Olea senere i livet oppga 16. september 1839 som fødselsdag.

Det er ikke lett å følge livet til Olea før hun ble gift. Vi vet at familien flytta til Ilsetenga under Ilset i 1842, og at den fjerde ungen ble født der. Da Olea ble konfirmert i 1854 ble det ikke oppgitt bosted; det står bare Skattumseie som fødested.[1] Men i forbindelse med at faren hennes ble tiltalt for tyveri i 1868 kommer det fram at han da bodde på Ilsetbakken, og hadde bodd i 17 år. Det er uklart om dette er samme plass som Ilsetenga, eller om han bare viser til at han hadde bodde på en plass under Ilset siden tidlig i 1840-åra. Uansett, vi kan da regne oss fram til at Olea må ha vokst opp på en plass under Ilset, og at hun ble der inntil hun gikk ut i tjeneste. Det finnes ei Olea Jensdatter med samme alder som var tjenestepike på en gård i Vang ved folketellinga 1865,[2] men ettersom det er to Olea Jensdatter født i 1839 i prestegjeldet er det umulig å vite sikkert hvem av dem det var. Begge levde etter 1865, så muligens var den ene i tjeneste utafor prestegjeldet da tellinga ble gjennomført.

Hun møtte trolig sin tilkommende på gården Torshov i Vang. Da de ble gift i 1871 var han tjenestedreng der, og hun er oppført med samme bosted. Trolig var hun tjenestepike på gården. Året etter bodde de på en husmannsplass under Stanger i Vang da de fikk sitt første barn. To år senere, da neste barn ble født, var de innerster på Akershavnen, trolig en plass under Åker. I 1875 finner vi familien på plassen Vestlien under Busterud i Vang, der Johannes var husmann med jord. De hadde tre innerster hos seg, som sikkert ga en kjærkommen liten ekstrainntekt. Der var de også da neste barn ble født i 1876.

På et tidspunkt mellom 1876 og 1879, da den yngste av ungene ble født, gikk de over fra å være en husmannsfamilie til å bli en arbeiderfamilie. Den siste fødselen skjedde på Lynnes i Eidsvoll, der Johannes arbeida på jernbaneanlegg. Så forsvinner de litt i kildene, inntil de i 1900 dukker opp tilbake på Vestlien under Busterud. Johannes var igjen husmann. Ingen av ungene bodde hos dem, men de hadde også denne gang tre innerster i huset.

De forlot mellom 1900 og 1910 Vang, og i 1910 bodde de på Sveen mellem i Romedal. Han var gårdsarbeider, og hun er ført opp som arbeiderkone. De to hadde sin egen husholdning. I 1920 bodde de på Bråten i Romedal, der han var kurvbinder og hun husmor. Også denne gang bodde de for seg selv. De begynte å bli godt voksne, så det er ikke rart at Johannes hadde måttet bytte ut gårdsarbeid med kurvfletting.

En gang etter 1920 fikk de to plass på Stange kommunes gamlehjem på Fokhol. Begge blir omtalt som fattiglemmer ved dødsfallene. Olea gikk bort først, den 13. mars 1929. Dødsårsaken var alderdomssvekkelse. Som det så ofte skjer, levde ikke enkemannen lenge etter dette - Johannes døde av hjertelammelse den 24. mai samme år. Begge ble gravlagt i Stange.

Referanser

Litteratur og kilder