Orientveronika i Østfold
Orientveronika Veronica persica er en art som vokser i åker, hage og skrotemark i Østfold. Den er lik åkerveronika som har kort griffen i et trangt skar, mens orientveronika har lang griffel og bredere skar.
Hyppighet og utbredelse
Orientveronka er innkommet med grasfrø og transportmiddel og er ganske sjelden i 5x5 km-skalaen og spredt - vanlig i 1x1 km-skalaen. Den har en vestlig og sentral utbredelse og mangler nesten lengst i øst[1].
Økologi
Orientveronika vokser ved i åkerkanter, oftest der det ikke er korndyrking, men åpen jord. Videre i hage og skrotemark[2].
Oppdagelseshistorikk
Orientveronika omtales først av Axel Blytt fra Øra i Fredrikstad «på ballast»[3]. Det eldste belegget er samlet av Edvard Ellingsen internlink på Kråkerøy i Fredrikstad august 1879[4].
Utviklingstrekk, endringer i tid og rom
Antall funn pr.- år har økt vesentlig etter 2006, delvis grunnet økt innsats i florakartlegging og fordi den er i økning generelt. Orientveronika omtales med første funn fra Gresvik Bruk i Onsøy og det er flere nye funn fra Vikene og Gressvik[5]. Videre er den med i artslistene fra Kråkerøy[6]. I Bohuslän er orientveronika mindre vanlig, og antall ruter med funn har økt litt fra 1950 til 2010[7].
Forvaltningsstatus
Arten regnes som ikke egnet (NA) i Norge[8]. Det er en fremmedart innkommet etter år 1800 og har potensielt høy risiko.
Kilder og litteratur
- ↑ Stabbetorp, Odd. Orientveronika i Østfold, kart, grafer og nøkkeltall. Nettsiden Østfoldbotanikk.
- ↑ Elven, Reidar, Charlotte S. Bjorå, Eli Fremstad, Hanne Hegre & Heidi Solstad 2022. Norsk flora, 8. utgåva. - Det norske samlaget, Oslo. 1255 s.
- ↑ Blytt, Axel 1892. Nye bidrag til kundskaben om karplanternes udbredelse i Norge. - Videnskabs-Selskabs Forhandlinger Nr. 3. Christiania. 73 s. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- ↑ Ellingsen, Edvard, 1879. Herbarieark av orientveronika samlet i Fredrikstad. Digitalt på GBIF.
- ↑ Johansen, Øivind 1981. Onsøy's flora. - Østfold-Natur 11. 103 s. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- ↑ Hanssen, Ole Jørgen 1982. Kråkerøy's natur - flora og fauna. - Østfold-Natur 14. 104 s. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- ↑ Blomgren, Evastina, Eva Falk & Birgitta Herloff (red.) 2011. Bohusläns Flora. - Föreningen Bohusläns Flora, 731 s.
- ↑ Artsdatabankens ekspertkomité, rødlistede karplanter. Vurdering av orientveronika for Norge. Rødlista, siste versjon. Nettside hos Artsdatabanken.
Eksterne lenker
- Orientveronika hos Store norske leksikon
- Orientveronika hos Artsdatabanken