Ormsund Roklub
Ormsund Roklub ble grunnlagt i juli 1883 på initiativ fra J.A. Stampe, Carl Torgersen og Jonas Hanshuus. De hadde vært med på å organisere kapproinger i Ormsund mellom Bekkelaget og Ormøya i Aker herred, nå Oslo, sammen med løytnant Hans Bassø. På stiftelsesmøtet 21. juli 1883 ble J.A. Stampe valgt som klubben første formann. Ved oppstarten var det elleve medlemmer, men allerede i løpet av høsten 1883 kom man opp i 29.
Kort tid etter stiftelsen sto det første båthuset klart på Ormøya. Til formålet leide klubben en del av stranda til proprietær H. Juel for fem kroner i året. De fikk lån fra Spareskillingsbanken. Det var i bruk til 1895, da klubben flytta over til Ormsundveien på Bekkelaget. Fra formannen fikk klubben en firer uterigger fra Drammen Båtbyggeri i gave. I 1892 fikk klubben sin første innerigger.
Det var god kontakt mellom Ormsund Roklub og Christiania Roklub, og høyt aktivitetsnivå. Klubben ble også engasjert ut over den sportslige aktiviteten; blant annet var de med på hyllingen av Fridtjof Nansen da han kom tilbake fra sin Grønlandsferd i 1899.
I 1890 kom det en henvendelse fra Agnes Thorsen på Nordstrand som ønska en avdeling for damer. På generalforsamlinga ble det vedtatt mot to stemmer at «Damer for tiden ikke kan taes opp som aktive medlemmer av roklubben».
Fra 1892 til 1895 ble det diskutert om man skulle kjøpt båthustomta på Ormøya når leiekontrakta gikk ut i 1895. Det endte med at styret ikke ville akseptere grunneierens vilkår, og man kjøpte i stedet en tomt på Fjeldheim på Bekkelaget for 2500 kroner og flytta båthuset dit. Det ble også utvida og forbedra noe. Et nytt båthus på samme tomt ble foreslått bygd i 1903, og i 1908 sto det ferdig. Etter en periode med nedgang i medlemstallet ga dette ny aktivitet i klubben.
I 1911 deltok Ormsund Roklub i sin første konkurranse i utlandet, da Gøteborgs Roddoforening hadde kapproing på Lånedrag. I årene som fulgte ble det stadig flere konkurranser, og medlemstallet økte. I 1922 hadde klubben 191 medlemmer. Igjen måtte klubbhuset utvides, og det nye sto ferdig i 1934.
I 1965 orienterte Oslo byplankontor på et møte i klubben om planene for utvidelse av Oslo havn. Området der klubben holdt til ville bli omfatta av disse planene i løpet av få år. Det tok sin tid før noe skjedde, men i 1977 kom kommunen med forslag til nytt klubbhus på Myren på Malmøya, tegna av Karel Stork. Grunnarbeidet der begynte i påsken 1982, og huset ble åpna 8. mai 1987.
I senere år har klubben satsa på breddetilbud, og det har blitt mange unge medlemmer. Den uorganiserte idretten har i dag større plass enn den organiserte, og mange av medlemmene er med først og fremst for treninga og friluftslivets skyld.
Litteratur
- Ormsund Roklubs hjemmeside.
- Ormsund Roklubs historie på Ormsund Roklubs hjemmeside.