Oscar Hytten

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Foto av Oscar Hytten
Foto: Ukjent, hentet fra Wasberg 1958

Oscar Hytten (født 10. februar 1857 i Tønsberg, død 17. mai 1942) var skipsreder, hvalfangstdisponent og lokalpolitiker. Han var i en årrekke en sentral del av reder- og hvalfangstmiljøet i Tønsberg, med eget rederi og som medstifter og disponent for Tønsberg Hvalfangeri. Han var også lokalpolitiker.

Familie

Oscar Hytten var gift med svenskfødte Ellen Elvira (1866-1946).


Liv og virke

Oscar Hytten er gravlagt på Tønsberg gamle kirkegård.
Foto: Stig Rune Pedersen (2013)

Oscar Hytten var en periode til sjøs før han i 19-årsalderen dro til utlandet, hvor han i seks år var ansatt ved skipsmegler-, import- og eksportkontorer i Frankrike og England. Da han kom tilbake til Tønsberg begynte han å arbeide ved konsul Alf Monsen skipsrederi og befraktningskontor. I 1888 etablerte Hytten sin egen forretning innen skipsrederi, befraktning, assuranse og agentur.

Da Tønsberg Hvalfangeri ble dannet i 1907, var Hytten en av stifterne. Fram til 1917 var han selskapets disponent, og han var også formann i selskapets styre.

Hytten var også formann i Vestfold skipsassuranseforening, medlem av direksjonen i Tønsberg Handelsbank og Kaldnes mekaniske verksted.

Hytten var i flere år også medlem av Tønsberg bystyre og formannskap. Han deltok aktivt i Tønsberg turnforening og var også en tid medlem av foreningens styre. Han var også naturinteressert og en ivrig jeger.

Ved folketellingen for Tønsberg i 1885 er Oscar Hytten oppført som Logerende og Contorist med Forts. af Kongegade 270 som adresseangivelse. Ved folketellingen for Tønsberg i 1900 er han oppført som disponent på adressen Store Langgade 40, mens han ved folketellingen samme sted i 1910 er oppført som skipsreder og hvalfangstdisponent på adressen Storgaten 12.

Ettermæle

Oscar Hytten er gravlagt på Tønsberg gamle kirkegård. Tittelen Skibsreder er benyttet på gravminnet.

Kilder og referanser