Tønsberg gamle kirkegård

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Tønsberg gamle kirkegård ligger sentralt i Tønsberg.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)

Tønsberg gamle kirkegård ble etablert i 1854, og ligger i Tønsberg sentrum, mellom gatene Halfdan Wilhelmsens allé, Kaptein Hoffs allé, Tordenskjolds gate og jernbanelinjen langs Jernbanegaten. Den er en av åtte gravlunder i Tønsberg kommune. Kirkegården tok over som Tønsbergs kirkegård etter den tidligere kirkegården på nærliggende Borgermesterløkka, som i dag er Stoltenbergparken.

Det ligger et nedlagt gravkapell ligger midt i anlegget i aksen i øst-vest, Mariakapellet. Det er dette som har gitt opphav til betegnelsen "kirkegård" i stedet for "gravlund", som kanskje hadde vært mer naturlig i dag. Mariakapellet ble vigslet i 1873, og var i bruk fram til 1974, da man sluttet med kistebegravelser her. Nå brukes det til andre formål, for eksempel konserter. Driftsbygget ligger i det sørøstre hjørnet, og ble bygget i 1986.

Enkelte gravlagte

Blant de gravlagte kan nevnes:


Flere av medlemmene av skipsrederfamilien Wilhelmsen er samlet i en egen, større familiegrav.

På kirkegården finnes også krigsgraver for 22 britiske soldater som omkom i Jyllandslaget 31. mai – 1. juni 1916. De tjenestegjorde på panserkrysseren ”Black Prince” og destroyerne ”Fortune”, ”Ardent” og ”Turbulent”, og likene deres fløt i land i Vestfold.

Se også Tønsberg nye kirkegård.

Galleri

Kilder og referanser