Oscar Lerdahl

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Oscar Lerdahl.
Foto: Faksimile fra Vanberg (2005): Da de første norske grammofonstjernene sang seg inn i evigheten.

Oscar Hartvig Lerdahl (født 5. april 1880 i Kristiania, død 14. mars 1947) var komiker, revyskuespiller, viseforfatter og sanger. Han var gift med Ely Josefine Lerdahl, født på Skedsmo. I folketellingen 1910 er de oppført på adressen Bogstadveien 35. Sammen med ekteparet bodde en tjenestepike.

Rudolf Muus skriver dette i boka Kristianias forstadsscener og deres skuespillere:

På Nordre ble han snart meget populær. Siden opptraadte han paa revy- og sommerteatre og drog selv paa turné med selskap, hvor han og hans hustru var de mest fremragende kræfter og fik de fineste kritiker.

Nordre var Nordre samfund, som ble grunnlagt på 1890-tallet i Holsts gateSagene. Lokalene ble om søndagene leid ut til teaterforestillinger. Direktører var Sigvart Asker, Peter Lykke-Seest og J.F. Jansen-Fuhr. Det var som skuespiller hos sistnevnte at Lerdahl ble populær.

Lerdahl kom fra Nordre gjennom Dovrehallen til Bazarhallen. I 1910 overtok han som restauratør og visedikter. Som stedets siste direktør gav ham det et nytt navn: Maxim. I 1913 eide Lerdahl et tivoli.

Plateartist

Lerdahl spilte fra 1904 og framover inn flere platesider for The Gramophone Company og Pathé, hvorav flere duetter med Agnes Haglund

Kilder