Oscar William Kaalstad

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Solveig Elisabeth og Oscar William Kaalstad.

Oscar William Kaalstad (født i 1902, død 1971) hadde før og under andre verdenskrig en høyt betrodd stilling som innkjøpssjef i firmaet Elektrisk Bureau, et norsk firma grunnlagt 1882. Firmaet hadde nært samarbeid med både svenske Ericsson og nederlandske Philips – også etter krigsutbruddet. Samarbeidet medførte at Kaalstad måtte gjøre hyppige turer til disse landene, unntaksvis også andre land. Tyskerne ga ham lov til å fortsette disse reisene, men etter hvert kom spørsmålet om han underveis kunne utføre oppdrag for britisk etterretning. Kaalstad svarte positivt, dermed begynte snøballen å rulle. Som et eksempel oppdaget han på en av sine reiser noe han forsto måtte være en våpenfabrikk i Nederland. Han avla rapport til England, og få dager senere ble fabrikken bombet av britiske fly.

Britisk spion

I 1944 ble det klart at tyskerne var på sporet av noe. Om de fikk visshet for at han utførte oppdrag for britisk etterretning måtte han regne med tøffe represalier. Etter samråd med sin kone fant han det derfor riktigst at hele familien måtte flykte under ett, familien til folk som rømte til Sverige kunne bli utsatt for arrestasjoner og harde forhør.

Under dramatiske omstendigheter kom de seg velberget over grensen. I Sverige begynte guttene på svenske skoler, mens Kaalstad etter kort tid fikk beskjed om å komme seg videre til London og USA. Mer om dette er fortalt i beretningen om Kaalstadfamilien fra Leirsund.

Kilder og litteratur