Oslo Middelalderfestival

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ei smie på middelalderfestivalen 2009, i Middelalderparken.
Foto: Anne-Sophie Ofrim

Oslo Middelalderfestival ble starta opp i 1994, og har siden vært en årlig festival. Den ble til og med 2013 holdt i Middelalderparken i Gamlebyen i Oslo. På grunn av arbeidet med Follobanen har festivalen siden 2014 vært arrangert på Akershus festning. Den arrangeres av Stiftelsen Oslo Middelalderfestival. Tidligere ordfører Albert Nordengen var en av initiativtakerne og var festivalens beskytter. De siste åra har det vært mellom 5000 og 7000 besøkende på festivalen.

Hovedfokuset for festivalen er middelalderens Oslo på 1300-tallet, da middelalderbyen var på sitt største. Flere lokale grupper som jobber med håndverk, mat, kamp- og våpenteknikk, musikk og annet fra perioden er med som utstillere på festivalen. På festivalen i 2015 fant man blant annet Kongshirden 1308, De Norske Frilansene og Oslo Kunst des Fechtens. Det er også mange tilreisende utstillere fra inn- og utland. På markedsplassen selges varer knytta til vikingtid og middelalder, og flere foreninger som jobber med perioden har også boder der. Blant vanlige aktiviteter på festivalen er kampoppvisninger, bueskyting, historiske spill og servering av middelaldermat. De som er med som utstillere går i drakter fra middelalderen, og det er også mange blant publikum som tar på seg drakter for anledningen.

Oslo kommune er med som sponsor, og festivalen mottar også grasrotmidler fra Norsk Tipping. Siden 2014 har også Forsvarsbygg og kommandantskapet ved Akershus festning bidratt. Det er også samarbeid med Tønsberg middelalderfestival og Middelalderfestivalen Hamar.

Galleri

Kilder