Othelius Gotaas

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Sandtorgholmen handelssted juni 2010.
Foto: Tor Ivar Hansen

Othelius Hildebrandt Gotaas (født 1. mai 1841 i Meløy kommune, død 2. april 1909Sandtorg i Trondenes kommune) var en svært aktiv skikkelse i nordnorsk forretningsliv på slutten av 1800-tallet og de første årene etter århundreskiftet.

Han var sønn av Bonsach Andersen Gotaas (1801–1882), handelsmann på Støtt i Meløy, og Christiane Bolette Sverdrup (1810–1891). Gotaas ble gift med Augusta Augustinussen (1849–1932), datter av handelsmann på Grønøy i Meløy kommune, Ole Augustinussen

Othelius Gotaas hadde bakgrunn fra en innflytelsesrik slekt i nordnorsk handelsliv. Med hjelp fra sin onkel Erasmus ZahlKjerringøy overtok han handelsstedet Sandtorgholmen i 1869 etter at den forrige handelsmannen, Christen Peder Christensen, hadde gått konkurs. Til handelsstedet hørte også et av regionens største gårdsbruk.

Gotaas stod raskt på egne ben økonomisk, og Sandtorg kom til å bli sentrum for en omfattende virksomhet med handel og fiskeoppkjøp. Han overtok 1883 også Langhamn handelssted i Dyrøy kommune, som han drev med sin svigerbror Ole Larsen som bestyrer og senere overdro til ham. Sønnen Gerhard Gotaas (kunstmaler og senere konservator ved Norsk Folkemuseum) etablerte etter århundreskiftet en filial av landhandelen i Gausvik. Gotaas var også involvert i en rekke øvrige foretak. Han var aktiv i etableringen av Haalogalands Dampskibsselskab og Nordlands forenede Uldvarefabriker, hvor han lenge satt i direksjonen, og flere andre selskaper. 1901 var han med på å etablere Gryllefjord Kulkompani (sammen med Wilhelm Darre S. Kaarbø, Rasmus Hagen, Elias Hoel og Johan Fochsen). Han var også i en årrekke folkevalgt, med 35 år i Trondenes herredsstyre og formannsskap.

Ved hans død het det om hans forretningsvirksomhet at den «like til de siste aar har vært en av de største og omfangsrikeste i Nordland. I Nordlands forretningsliv for øvrig staar Gotaas’s navn ved siden av Rikard Kaarbø og flere av vore fremste som endnu staar mitt oppe i dagens strid» (Haalogaland nr. 22, 1909). Gotaas overdro kort tid før sin død Sandtorgholmen til sin skipper og betjent, Mads Sørensen (1834–1919). Men allerede året etter overtok Gotaas’ bror, Adolf Gotaas (1852–1938).

De fleste bygningene som står på Sandtorgholmen i dag (Se foto fra juni 2010), ble reist i Gotaas’ tid på stedet.

Kilder