Otto Borchgrevink (1845–1916)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Statskonsulent Otto Borchgrevink.
Foto: Faksimile fra Ukeskrift for landbruk, Vol. 6, 1916.

Otto Borchgrevink (født 4. februar 1845 i Kristiania, død 18. april 1916) skulle bli lege, men avbrøt medisinstudiet og kjøpte flere gårder i Enebakk som han drev i rundt 25 år. Deretter var han i en årrekke statskonsulent innen hesteavl, og ble en kjent skikkelse innen det norske hestemiljøet.

Familie

Otto Borchgrevink var sønn av jurist og kasserer Henrik Christian Borchgrevink (1812–1884) og hans første kone, Henriette Louise, født Krohg (1821-1850). Han ble gift i 1868 med Sara Susan Ridley (1845-1871) fra Suffolk i England, som var søster av farens fjerde kone. Som enkemann giftet han seg på nytt i 1879 med Caroline Bornholt (1857-1947). Polarforskeren Carsten Borchgrevink (1864-1934) var hans halvbror (fra farens fjerde ekteskap, det vil si at halvbrorens mor var hans første kones søster).

Liv og virke

Otto Borchgrevink tok examen artium i 1863 og begynte å studere medisin. På grunn av sykdom (tuberkulose) måtte han oppgi studiet i 1867, og kjøpte samme år gårdene Bjerke, Kjølstad, Huseby og Nordby i Enebakk, som han drev. Driften inkluderte kveg- og hestedrift, herunder melkeproduksjon, og Borchgrevink viste særlig interesse for husdyravl. Han fikk blant annet anerkjennelse for sitt arbeid med telemarksfe. Han bodde selv på hovedgården, Bjerke.

Borchgrevink solgte gårdene i Enebakk samlet i 1893, etter en periode med økonomiske utfordringer. Han ble samme år ansatt som statsagronom og husdyravlbestyrer i Vestre Søndenfjeldske distrikt. I 1895 ble han overflyttet til Østre Søndefjeldske distrikt med bopel i Kristiania. Få år senere ble hesteavl skilt ut fra statsagronomens ansvarsområde, og dette ble Borchgrevinks oppgave, som "bestyrer af de offentlige anliggender til hesteavlens fremme", med tittel av statskonsulent. Ansvarsområdet hans var fylkene Hedmark, Oppland, Akershus, Buskerud, Østfold og Vestfold. Han innehadde denne stillingen til 31. desember 1913, da han gikk av med pensjon. 

Borchgrevink utgav flere bøker og publikasjoner om hesteraser og hesteavl, og vant flere priser for hesteoppdrett. I 1910 ble han ridder av St. Olavs Orden. Under Jubileumsutstillingen på Frogner i 1914 hadde han ansvaret for hesteavdelingen.

I folketellingene for både 1900 og 1910 er han oppført med Riddervolds gate 10 i Kristiania som bopelsadresse.

Ettermæle

Otto Borchgrevink er gravlagt på Gamle Aker kirkegård i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2023)

I anledning 100-årsmarkeringen for Otto Borchgrevinks fødsel ble han omtalt slik i en artikkel i avisa Hadeland 10. februar 1945 (utdrag):

Under Borchgrevinks ledelse er der gjort store framskritt i hesteavlen, bl.a. ved hestenes tiltagende størrelse, beinførhet, forbedrede kroppsformer og ensartethet. Han var en bestemt og målbevisst leder av hesteavlen på Østlandet, en nobel og elskverdig personlighet. Også utenfor Norges grenser var han kjent og ansett for sin innsats i hesteavlens tjeneste.

Otto Borchgrevink er gravlagt på Gamle Aker kirkegård i Oslo. Tittelen Statskonsulent er benyttet på gravminnet.

Kilder