Panikkdagen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Lillestrøm på panikkdagen. Folk slengte seg på biler for å komme ut av byene.
Foto: Ukjent
Flukten fra Lillestrøm.
Foto: Bernt Bryde

Panikkdagen refererer til den panikken som oppsto i Oslo og andre norske byer den 10. april 1940, da det gikk rykter om nært forestående alliert bombing. Det er ikke kjent hvordan ryktene oppsto, men i løpet av morgenen ble det spredt en historie om at byen skulle bombes innen kl. 12.00. Litt senere ble tidspunkt endret til 14.00. Dette utløste en masseflukt fra byen, med påfølgende problemer for forsyningene i området. Ryktene ble forsterket av meldinger på BBC og Sveriges Radio om at historiens største sjøslag sto utenfor norskekysten, og at det var bombefly og krigsskip på vei fra flere land.

Oslo

Det er framfor alt Oslo som forbindes med begrepet «panikkdagen». I Oslo begynte folk å evakuere med de transportmidler de hadde. Biler ble fylt opp med folk, og det samme ble busser og trikker som skulle ut av byen. Sykler ble tatt fram, og mange gikk til fots. De fleste forsøkte å komme seg ut i Oslomarka eller til en av nabokommunene. De fleste havnet på tilfeldige steder utenfor byen. Det var svært kaldt i aprildagene 1940, og det hele var dårlig planlagt, så mange frøs. De hadde heller ikke med seg det de trengte for å varme mat, så det ble å spise kald hermetikk eller brød.

Utover ettermiddagen kom det opplysninger om at ingen hadde sett noen britiske fly. Dette spredte seg også som et rykte blant folk, og etter hvert begynte folk å vende hjem igjen. De fleste kom tilbake igjen samme dag eller i løpet av de neste to-tre dagene. Noen valgte nok også å heller bosette seg hos slektninger utenfor byen.

Lillestrøm

Lillestrøm ble prega av voldsom panikk, noe som særlig har sammenheng med at Kjeller flyplass rett nord for tettstedet hadde blitt bomba 9. april.

Egersund

I Egersund hadde man ikke hatt noen uroligheter i forbindelse med angrepet på Norge, men på morgenen 10. april løp en mann gjennom Johan Feyersgate og ropte at 600 britiske fly var på vei for å bombe byen før kl. 11.00. I løpet av en time hadde befolkningen flyktet ut av byen i panikk.

Litteratur