Partiloven

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Partiloven, egentlig Lov om visse forhold vedrørende de politiske partiene av 17. juni 2005 regulerer rammene for registrering og finansiering av politiske partier. Den hjemler også Partilovnemnda og Partirevisjonsutvalget. Loven gjelder for partienes hovedorganisasjon, sentral ungdomsorganisasjon, fylkesorganisasjon, fylkesungdomsorganisasjon og kommunal organisasjon. Partigruppene på Stortinget, i fylkesting og i kommunestyrer er ikke omfatta av loven, ettersom disse er sammensatt av folkevalgte.

Loven trådte i kraft 1. januar 2006. Samme dag ble kapittel 5 i valgloven oppheva, ettersom den hadde tilsvarende bestemmelser.

Lovens innhold

Partinavn

Loven fastsetter at partiene kan søke om registrering av navn i Partiregisteret hos Brønnøysundregistrene (§ 2). Slik registrering gir enerett til å stille valglister under navnet. I § 3 er det angitt vilkår for dette. Navnet skal ikke kunne forveksles med et annet parti i registeret eller i Sametingets register, og registreringsmyndigheten har også mulighet til å nekte registrering av «særlige grunner» etter forskrift. Det må leveres inn stiftelsesprotokoll, oversikt over valgte styremedlemmer og vedtekter angående valg til tillitsverv. I tillegg må det leveres inn underskrifter fra minst 5000 personer med stemmerett ved stortingsvalg, det vil si norske borgere som fyller 18 år senest i løpet av søknadsåret (ev. i løpet av neste valgår dersom søknaden framsettes mindre enn ett år før valget). Alle signaturer skal ha med fullt navn, fødselsdato og adresse, og må være avgitt mindre enn et år før søknaden framsettes. For å gjelde i et valg må søknaden være journalført i Brønnøysund senest 2. januar i valgåret.

Ved endring av navn kreves det 5000 nye signaturer, men dette kravet bortfaller dersom partiet ved siste stortingsvalg fikk minst 500 stemmer i ett fylke eller minst 5000 i hele landet.

Dersom et parti ikke stiller liste i noe valgdistrikt ved to påfølgende stortingsvalg, eller blir oppløst, strykes det fra Partiregisteret. Dersom et parti skifter navn blir det opprinnelige navnet frigitt (§ 5).

Finansiering

Det er fastslått at partier kan motta offentlige tilskudd, samt at de med visse begrensninger kan motta private tilskudd. De viktigste begrensningene er forbud mot anonyme bidrag og større fra utenlandske givere.

Det offentlige tilskuddet er i § 11 fastsatt til et kronebeløp per stemme oppnåd ved siste stortingsvalg, samt en grunnstøtte til partier som ved siste stortingsvalg fikk minst 2,5 % av stemmene eller som fikk innvalg minst én representant. Ungdomspartiene til partier som kvalifiserer til støtte kan også søke om støtte, som også fordeles ut fra stemmetall. § 12 og § 13 inneholder regler om tilskudd på fylkesnivå og kommunalt nivå, som også fastsettes ut fra valgresultat. Her kreves det 4 % av stemmene for å få grunnstøtte.

Ulovlige bidrag, altså bidrag fra anonyme personer eller fra utenlandske givere, må tilbakebetales innen fire uker (§ 17). Dersom man ikke får sendt pengene tilbake til giver tilfaller de statskassa. Uternlandske givere er definert som personer som ikke er norske statsborgere eller som ikke oppfyller vilkår for stemmerett ved kommunestyre- og fylkestingsvalg. En utlending som er bosatt i Norge og har stemmerett ved lokalvalg, kan altså gi gaver til partier. Regelen gjelder også juridiske personer registrert i utlandet, altså utenlandske partier, foretak og organisasjoner.

Dette stilles også krav til regnskapsførsel. Det meste av dette sammenfaller med det man ellers regner som god regnskapsskikk, men i § 20 er det også presisert at en giver som har gitt mer enn 35 000 kroner til hovedorganisasjonen i løpet av en valgperiode må identifiseres særskilt i egen post i regnskapet. Tilsvarende gjelder bidrag på fylkesnivå på 23 000 kroner eller mer, og på 12 000 kroner eller mer på kommunalt nivå. Eventuelle politiske avtaler med givere må oppgis i innberetning.

Hjemling av offentlige organer

Partilovnemnda oppnevnes av Kongen i statsråd, og har ansvar for å kontrollere at loven følges, spesielt med tanke på finansiering. Partirevisjonsutvalget er et kontrollorgan som utfører nærmere revisjon av partiers finansiering på forespørsel fra Partilovnemnda. Begge er hjemla i lovens § 24.

Sanksjonsmuligheter

Vesentlige og/eller gjentatte brudd på lovens bestemmelser om økonimiske bidrag til partier kan straffes med bøter eller opp til to års fengsel (§ 30). Ulovlige bidrag som ikke er innbetalt kan inndras (§ 29).

Litteratur og kilder