Per Møystad

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Per Møystad (født 1866 i Elverum, død 1929) var grosserer og disponent i flere selskap.

Efter studier i utlandet kom han hjem til Kristiania, hvor han etablerte et engros-firma i kolonial sammen med sin svoger. Det store økonomiske krakket i byen i 1899 knekket imidlertid også dette firma. Tilfeldighetene kom imidlertid grosserer Møystad til i årene fremover. 22. november 1901 døde nemlig eieren av tranfirmaet Peter Möller AS, Frantz Peckel Møller. Hans arvinger overdro aksjene til Per Møystad og hans familie og i 1903 overtok han ledelsen. Det ble vanskelige år fra 1903 til 1914, men firmaet skaffet seg solid fundament ved at Møystad kuttet ut lite lønnsomme markeder og satset på de mer givende. Dermed fikk det gamle firmaet sin styrke tilbake, selv om det selvsagt gikk opp og ned med transalget. Senere har ledelsen av Peter Möller AS gått i arv, sønnen Fred T. Møystad overtok og senere sønnesønnen Dag Møystad.

Per Møystad var også disponent for et par hvalfangst-selskaper, han hadde flere tillitsverv i handelens organisasjoner og var medlem av Norges Banks representantskap til sin død i 1929.

Litteratur og kilder


Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Per Møystad er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.