Perseplassen (Øvre Eiker, 115/4)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Perseplassen var en husmannsplass under Tryterud. Dette er en av flere plasser som i kildene kan ha vært nevnt som Tryterudeie. Den kan ha vært ryddet før oppdelingen av Fossesholmgodset i 1822, og i så fall kan plassen også ha vært omtalt som Fossesholmeie i eldre kilder. Tuftene etter plassen ligger rett ved Storekleiv, og Perseplassen kan også ha vært en annet navn på Storekleiv. Det er usikkert hvem som har bodd på denne plassen, men den eneste husmannen som er registrert med navnet Peder/Per under Tryterud, er Peder Olsen. Ved folketellingen i 1801 bodde han der sammen med kone og sønn:[1]

  • Peder Olsen, 70 år, Gift 1 gang, Huusmand med jord
  • Inger Gulbrandsdatter, 70 år, Hustrue, Gift 1 gang
  • Ole Pedersen, 36 år, Søn, Ugift

Da Ole ble født, omkring 1765, bodde Peder og Inger på Stevning, som var ett av de andre leilendingsbrukene under Fossesholm.[2] Det er uklart når de bosatte seg på Tryterudeie, men i 1801/1802 må de ha flyttet til Grimnes på motsatt side av Eikeren. Peder døde der høsten 1802[3], og Inger bodde fortsatt på Grimnes da hun døde i 1811.[4]


Referanser:

  1. Navnet «Tryterudeie» er ikke brukt i tellingen, men Peder Olsens familie er registrert rett før Peder Pedersen, som var leilending på Tryterud i denne perioden. Det er derfor sannsynlig at Peder Olsen har bodd på en av plassene under Tryterud.
  2. Kirkebok for Fiskum: Dåp 1/1-1766
  3. Kirkebok for Fiskum: Begravelse 5/11-1802: Peder Olsen, Grimnæs, Fossesholmeie, 70 år
  4. Kirkebok for Fiskum: Begravelse 17/2-1811: Inger Gulbrandsd., Grimnæs, Fossesholmeie, 84 år


Kilder:Eiker Leksikons logo.jpeg Perseplassen (Øvre Eiker, 115/4) inngår i prosjektet Eiker Leksikon og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. Ønsker du å bidra til delprosjektet? Kontakt Bent Ek på hans diskusjonsside!