Philominamma George

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Philominamma George.
Foto: Tamilenes liv og histori i Norge.

Philominamma George (født 1941 i Sri Lanka, død samme sted 2004) var tamilsk morsmålslærer, dikter og forfatter. Hun er blitt omtalt som en viktig frontfigur i det tamilske samfunnet både i Norge og i Sri Lanka. Philominamma var også en sentral person i det katolske miljøet i Bergen.

Morsmålsundervisning - viktig tiltak for norsk-tamilske barn

Philominamma George var opptatt av at barn med minoritetsbakgrunn skulle lære sitt morsmål for å bevare sin egen kulturelle identitet og beholde kontakten med den kulturen de stammer fra. Derfor var det viktig for henne å undervise tamil til norsk-tamilske barn.

Philominamma ble imponert over læringsmetodene og faginnholdet i norske skoler. Derfor bestemte hun seg for å bruke det norske utdanningssystemet som utgangspunkt for å lage lærebøker for tamilske minoritetsbarn. I 1995 utkom Tamil 1, med Philominamma som forfatter.[1] Det var en lesebok for 2. klasse og den første tamilske læreboka som ble godkjent av norske myndigheter. To år senere kom Tamil 2, en lesebok med oppgaver for 3.- og 4.-klassinger.[2]

For å motivere barn til å utvikle sine interesser arrangerte hun dessuten konkurranser innenfor kunst og retorikk. Hun har også skrevet mange dikt, sanger og barnefortellinger.

Sosialt engasjement i Sri Lanka

Philominammas omfattende engasjement for å etablere sosiale tjenester for den tamilske befolkningen i Sri Lanka, gjorde også at hun ble en kjent og respektert politisk aktør i Tamil Eelam, det vil si det område i Sri Lanka som tamiler regner som sitt hjemland og som mange har kjempet for at skal bli en selvstendig tamil-stat. Hun reiste fra Bergen til Sri Lanka for å hjelpe krigsrammede og foreldreløse barn på Kantharooban Arivuchcholay, et barnehjem i byen Mullaithivu nordøst på Sri Lanka. Hun fungerte også som lærer ved dette barnehjemmet.

Omkom under tsunamien i 2004 - ettermæle

Philominamma George omkom i tsunamien på Sri Lanka i 2004. Lederen for LTTE, Velupillai Prabakharan, hedret Philominamma for hennes innsats og dedikasjon ved å gi henne den prestisjefulle tittelen «naaddupattalar» (æresborger). En minneseremoni til ære for Philominamma ble holdt på ettårsdagen i Kantharooban Arivuchcholay.

Fotnoter

  1. George, Philominammah: Tamil 1. Kulturbro, 1995.
  2. George, Philominammah: Tamil 2. Kulturbro, 1997.

Litteratur