Pleonasme
Hopp til navigering
Hopp til søk
Pleonasme er bruken av overflødige ord for å beskrive noe - det vi gjerne omtaler som «smør på flesk». I lokalhistorisk sammenheng trekkes dette gjerne inn i forbindelse med stedsnavn, da det er mange steder som har fått ledd med praktisk talt samme betydning.
Noen eksempler på pleonasmer i norske stedsnavn er:
- Kjennstjernet i Vestby: 'Kjenn' er (eldre) lokal uttale av 'tjern', men ble etterhvert navn på grenda Kjenn, som ligger ved tjernet. Tjernet fikk så navn etter stedet.
- Leangbukta i Asker: Siste ledd i Leanger er norrønt angr, som betyr 'bukt', altså «Leirbuktbukta» eller «Le-buktbukta».
- Nesoddtangen på Nesodden: Streng tatt kan nes, odde og tange beskrive tre litt forskjellige ting, men i den lokale dialekta skiller man i praksis ikke mellom dem, så dette er en trippel-pleonasme. Kommunenavnet Nesodden er også en pleonasme.
- Tjernsrudtjernet i Bærum: Her har husmannsplassen Tjernsrud under Ringstabekk fått navn etter tjernet, som trolig har et eldre, glemt navn. Tjernet fikk i sin tur navn etter tjernet.
- Østensjøvannet i Oslo: Navnet Østensjø ble på et tidspunkt gårdsnavn, og vannet fikk dermed både -sjø og -vannet for å beskrive det som vannet ved gården Østensjø.
Det finnes også eksempler på stedsnavn som oppfattes som pleonasmer, ofte på grunn av forvanskning, men som ikke er det:
- Vansjø i Østfold: Førsteleddet er ikke 'vann'; trolig er det en forvanskning av Varna, det gamle navnet på området.
Kilder og litteratur
- Pleonasme i Store norske leksikon.
- Pleonasme på Wikipedia på bokmål og riksmål.