Politihøgskolen (Oslo)
Politihøgskolen ble opprettet 1919 som Statens Politiskole og var et toårig etatsskole. Den er fra 1992 en høyskole som gir teoretisk og praktisk utdanning for tjenestegjøring i politi- og lensmannsetaten. I tillegg til en treårig grunnutdanning står den for etter- og videreutdanning og for forskning på politifaglige områder. som kriminologi, politivitenskap, rettsvitenskap, psykologi og sosiologi. Politihøgskolen har en egen forskningsavdeling, men også i de andre avdelingene utføres det forskning.. Høgskolen hadde i 2023 348 faste årsverk, 2802 bachelorstudenter og 179 masterstudenter. I tillegg var det rundt 3500 studenter på etter- og videreutdanning. Både i søkermassen og i opptak er det et lite flertall kvinner.
Historie
En forløper til skolen var den organiserte politiopplæringen som startet ved politiet i Kristiania i 1899. Skolens første kull var på 24 elever som startet opp i de tidligere lokalene til St. Hanshaugen skole. Skolen hadde en omflakkende tilsværelse rundt i byen de første årene, blant annet i andre etasje i Akersgata 44, Storgata 33 (Tukthuset, inngang fra Bernt Ankers gate) og Tomtebrygga 14. En egen konstabelskole holdt til i Bekkegata 1, i dag Tøyenbekken.
De første kvinnelige politikonstablene ble uteksaminert fra skolen i 1959.
Studiesteder
Majorstuen
Andre steder
Høgskolen åpnet i 1997 et studiested på Mørkved, rundt 8 km øst for Bodø sentrum hvor det gis utdanning på bachelornivå i samarbeid med naboen Nord universitet, blant annet felles bibliotek.
Fra 2009 ble det etablerrt et studiested Sæter gård, rundt 3 km nord for Kongsvinger sentrum for bachelorutdanning for førsteårsstudenter, organisert som en underavdeling av Oslo, hvor studentene fullførte sin utdanning. Dette studietilbudet ble nedlagt etter en reduksjon i studieplasser i 2018. Sommeren 2019 ble det her åpnet et nytt og moderne skyte-/øvingsanlegg, og studiestedet har nå flere etter- og videreutdanninger, og politioperative kurs for bachelorstudentene.
Senere åpnet det også et studiested på Fredriksvern verft midt i Stavern, hvor det gis bachelor politiutdanning og flere etter- og videreutdanninger. Politihøgskolen har her et moderne kurs- og øvingssenter for hele justissektoren, med politiet og direktoratene som de største brukerne.
Fra høsten 2025 startes det også et studietilbud med 24 studieplasser i Alta. Denne utdanningen vil bære basert på egenstudier og digital undervisning med fire samlinger i hvert semester. Samlingene vil bli holdt på UiT Norges arktiske universitet i Alta.
Kilder
- Skolens nettsider
- Politihøgskolen i Oslo byleksikon
- Politihøgskolen (Oslo) på Riksantikvarens nettsted kulturminnesok.no