Premiebakken (Oslo)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Brandts gate i Oslo er såpass bratt at det er anlagt trapp der – her satte bare de modigste utfor på ski.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)

Premiebakken var en skibakke i Christiania. Den lå langs gjerdet til Brandts løkke, fra omtrent der vi i dag finner krysset Brandts gate / Herman Foss' gate og videre nedover Fougstads gate. Det ser ut til at det var en hoppbakke der, men den ble også brukt som skibakke i ulike renn, blant annet som starten på ei sløyfe på omkring 1100 alen som ble gått tre ganger, altså nær to kilometer.

Det fortelles at det var få som turte å sette ut fra toppen, så det må ha vært en krevende bakke.[1] Først ut i 1870- og 1880-åra, med renn i Husebybakken i 1879 og 1881, ble det vanlig å bruke såpass heftige bakker. Om Premiebakken var en hoppbakke i moderne forstand er noe uklart; i eldre former for slalåm var det også vanlig at det var bygd opp et hopp. I eldre omtaler snakker man om et hopp, men det er ikke sikkert at det var noe oppbygd ovarenn, men heller muligens bare en bratt bakke med et hopp et stykke ned.

Den ser ut til å ha blitt brukt i 1860-åra. Ifølge Oslo byleksikon ble det arrangert landsrenn der fra 1868, men det ser også ut til at den ikke ble brukt særlig lenge etter det, ettersom området ble utbygd på den tida. Det antydes at dette var bakken som ble brukt i et renn i 1871, med trevde deltakere. De tre første plassene gikk til tre telemarkinger: skolelærer Aslak Smedal, skipionéren Sondre Norheim og Ole Drengstvedt.[2]

Referanser

  1. Bjerknes 1943: 127.
  2. Overn 1928: 72.

Litteratur og kilder


Koordinater: 59.92639° N 10.74521° Ø