Rælingen kommune

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Rælingen
0228 Ralingen komm.png
Basisdata
Kommunenummer 3224
Fylke Akershus
Kommunesenter Fjerdingby
Areal 0  km²
Areal land 0  km²
Areal vann 0  km²
Folketall ukjent kode (2023)
Målform Bokmål
Nettside Nettside
Rælingen kirke ligger ved bygdetunet i Fjerdingby.
Foto: Siri Johannessen

Rælingen kommune ligger på Romerike i Akershus fylke. Kommunen grenser i sør mot Enebakk, i vest mot Lørenskog og Østmarka og i nord og øst mot Lillestrøm. Innsjøen Øyeren ligger i øst og regnes for å være en av innsjøene i Norge med flest fiskesorter.

Inntil 1929 var Rælingen en del av Fet kommune. Kommunens administrasjonssenter er Fjerdingby. Rælingen rådhus er i samme bygning som Rælingen videregående skole i Fjerdingby og ble bygget i 1989. Blystadlia er et av de mest befolkede områdene i Rælingen.

Kommunevåpenet i Rælingen er en gul høygaffel på grønn bunn og ble tegnet av Harald Hallstensen i 1981. Høygaffelen har tre tenner, og de symboliserer de tre elvene Glomma, Nitelva og Leira som renner ut i Øyeren, mens høygaffelen i seg selv symboliserer landbruk og slåtteland.

Rælingen ligger per 2021 under Øst politidistrikt, Romerike og Glåmdal tingrett og Eidsivating lagmannsrett. I Den norske kirkes organisasjon ligger kommunens to sokn - Rælingen sokn og Øvre Rælingen sokn - under Nedre Romerike prosti i Borg bispedømme. Området tilhørte tidligere Nedre Romerike fogderi.

Eksterne lenker