Rønnaug Eliassen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Rønnaug Eliassen (født 24. oktober 1911 i Stockholm, død 17. januar 2014 i Oslo) var advokat og kvinnesaksforkjemper.

Hun var datter av arkitekt Georg Christen Eliassen (1880–1964) og Helfrid Beda Andrea f. Strømberg. Familien dro fra Sverige tilbake til Norge i 1914. Her tok hun eksamen artium ved latinlinja på Frogner skole i 1931.

Eliassen tok juridisk embetseksamen i 1937. Hun vokste opp i et borgerlig miljø i hovedstaden, men engasjerte seg i SF og satt blant annet i bystyret i Porsgrunn. Hun var medlem av Norsk Kvinneforbund og Internasjonal kvinneliga for fred og frihet.

Rønnaug Eliassen sto bak oversettelsen av Simone de Beauvoirs Det annet kjønn i 1970. Hun var også med i redaksjonsrådet til tidsskriftet Kvinnen og Tiden.

Hun giftet seg med politiker Torolv Solheim i 1940, og beholdt navnet Eliassen «etter bevilling av Justisdepartementet». De fikk en datter, sosialantropologen Jorun Solheim (født 1944), og Rønnaug Eliassen rakk å bli både bestemor og oldemor.

Kilder og litteratur


Tree.ring.arp.jpg På Lokalhistoriewiki skriver vi artikler om hundreåringer. Vi oppfordrer historielag og enkeltpersoner til å bli med på denne dugnaden. Vi ønsker både bilder og tekst om personene.
Flere artikler og bilder finner du i denne alfabetiske oversikten.