Raya Bielenberg

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Raisa «Raya» Bielenberg f. Udovikova (født 15. november 1935 i Sovjetunionen) er sanger og danser, og en av de fremste formidlerne av romkultur i Norge.

Det er noe usikkerhet rundt hennes fødselsår, som i enkelte kilder er oppgitt å være 1931. Hun er offisielt registrert med 1935 som fødselsår, og hun feira sin åttiårsdag i 2015. Dette årstallet ble satt ut fra undersøkelse av tennene hennes i barndommen, men feilernæring og harde levekår gjør det til en høyst usikker vurdering.

Hun mista tidlig foreldrene, som ble drept i en massakre i romleiren hun ble født i, da lokale bønder gikk til angrep fordi de mistenkte at romfolka hadde stjålet to kuer. Hun vokste derfor opp på et barnehjem. Som ungdom gikk hun på yrkesskolen i Dneprodzjerzjinsk.

En periode var hun tilknytta Sigøynerteatret i Moskva. I 1967 kom hun til norge med ektemannen Tore-Jarl Bielenberg, som da var journalist i Friheten. Sammen med ham og Reidar Aarsand oversatte hun russiske tekster til norsk, og hun opptrådte med disse. Hun ble kjent for et større publikum i 1980, da hun opptrådte på Husker du? på NRK fjernsyn.

I 1984 ga Svein Dybing og Terje Gammelsrud ut biografien Raya : født med englevakt.

Som plateartist debuterte hun så sent som i 1990 med Progeja. Da hadde hun i flere år turnert med Raya & the Gispy Legazy, sammen med blant annet barn og barnebarn, deriblant Natasha Bielenberg og Peter Bilenberg.

I 1993 starta hun restauranten Raya Gypsy, som siden er nedlagt.

I 1998 etablerte hun Sigønerfestivalen, som ble arrangert første gang i Oslo året etter. Hun var i 1998 også med på å grunnlegge Norsk Sigøynerforening, og ble dens første leder.

Litteratur og kilder