Rettenparken

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Rettenparken var en kulturpark i Strømmen som eksisterte rundt ti år i årene etter andre verdenskrig. Den lå der det i dag går en gangvei mellom Henrik Ibsens vei og Peer Gynts vei. Dagens lekepark ligger på en del av den opprinnelige Rettenparken.

Rettenparken med scenen 17. mai 1952.
Foto: Odd H. Arnesen


Opprettet etter herredsstyrevedtak

Parken kom i stand etter at Skedsmo Herredsstyre allerede i slutten av 1930-årene besluttet å bygge en kulturpark i Strømmen, men på grunn av krigen 1940-1945 måtte realiseringen utsettes. I februar 1946 ble parkutvalget først forelagt en plan om å legge en folkepark på Flaen. Utvalget valgte isteden å gå for et skogholt i Retten, grensende mot Vestbyområdet. Parken var tenkt lagt der Henrik Ibsens vei i dag har sitt endepunkt, mens parken altså ble anlagt ved den samme veiens startpunkt.

Skedsmo bygd hadde den gang som nå Huseby gårdSkedsmokorset som sitt samlingssted, og Lillestrøm kommune hadde fått sitt hyggelige treffsted i Sørumsparken. På Strømmen fantes ikke noe tilsvarende.

For å få bygget friluftsscene, garderober, kafé og dansegulv ble det foreslått å ta opp et lån på 14.000 kroner. Formannskapet garanterte for disse planene i sitt møte kort etter, og arbeidet med Skedsmos Kulturpark kom i gang. Selve plassen ble gruslagt og omkranset av et grøntbelte. Den høye granskogen rundt ble beholdt.

Populær friluftsscene

Rettenparken fikk raskt en høy stjerne på Strømmen. Etter en periode med krig og alvor var det tid for å hente fram gleden, og parken ble arena for en rekke arrangementer: Både Sangens og Musikkens dag, dansetilstelninger og friluftsmøter ble lagt hit. I noen år var parken også endepunkt for skolens 17. maitog, men etter at togruten ble lagt om endte toget på idrettsplassen.

Etter hvert dabbet interessen for parken av, antagelig fordi stedet lå litt for langt fra sentrum. En gang midt i 1950-årene var det slutt. Bygningene ble revet, og området ble ryddet. Noen år senere ble det satt i stand som lekeområde.

Det ble i 1950 produsert opp mange og store plakater av denne typen, de ble slått opp på plakattavler, butikker og stolper over hele Strømmen. Noen morsomme ”i siste liten”-rettelser ble fikset i en fei: Trioen var blitt kvartett, og entreen økte fra 1,00 til 1,50, det er faktisk 50 % tillegg!
Foto: Steinar Bunæs

Rettenparken marked 1950 og 52

Strømmen Vel var i starten en ivrig bruker av parken. Noen av arrangementene ble avholdt av Vellet alene, andre ganger gjennom et samarbeid med det kommunale parkutvalget eller med Velforeningenes Fellesutvalg i Skedsmo.

Det ble utvist stor oppfinnsomhet for å trekke folk til parken. Det ble invitert til både boksing, vektløfting, tryllekunstner og barneleker. Ved ett tilfelle blir det også reklamert med at man har nyslipt dansegulv!

Denne artikkelen fra avisen Akershus av 14. juli 1950 beretter om et omfattende program utover høsten:

Marked i Rettenparken i august

Strømmen Vel- og Hagebrukslag og det kommunale parkutvalg går sammen om arrangementet.

Som kjent holdtes det i fjor høst et meget vellykket arrangement i Rettenparken i Strømmen. Parken viste seg å være et sted som folk gjerne søkte hen til, og det er da også hyggelig for Strømmen å ha et slikt samlingssted.

Men så vel Velforeningen som det kommunale parkutvalg er klar over at parken ennå ikke er kommet i den stand man ønsker, og at ennå mye står igjen før dette er tilfelle. De to institusjoner har derfor slått seg sammen om et arrangement i august måned, og selvfølgelig går dette av stabelen i Rettenparken.

Etter hva vi hører, vil det bli gjort alt for at publikum skal få mange hyggelige aftener utover i august måned. Og man håper at resultatet vil bli mange penger i kassen til forbedringer i Rettenparken. Det er meningen å tynne ut skogen så det blir lysere og vennligere, videre skal scenen bygges helt om, så de sceniske prestasjoner skal gi publikum større utbytte enn hva tilfellet har vært hittil. Også ellers er det forskjellige forbedringer som står på tapetet og som skal komme etter hvert.

Om fire uker durer det løs med markedet i Rettenparken som skal fortsette hver lørdag og søndag utover.

Næringslivet bidro

Det er interessant å merke seg hvor mange som bisto med ulike gaver og lån av utstyr. Her er et utdrag av takkelisten fra 1950:

Ytelse Bidragsyter
Strøm A/S Glommens Træsliberi
Fruktkurv Chr. Thomsen
Bløtkake P/L Samvirke, Strømmen
Kringle Herr baker Trygve Gumø
Kringler Herrer Ødegaard og Raasok
Kringler Herr baker H. Slangsvold
Kringler Herr baker Leunell Enger
Bløtkaker Herr Holm Nilsen, God-Bit
Lyskastere Kjeller flyplass v/verksmester Levin
Lyskastere Strømmens Værksted A/S v/overingeniør R. Brynildsbakken
Lyskastere A/S Norske Shell v/herr Anton Bjerke
Lån piano Tilsynsutvalget for Sagdalen skole v/formannen fru Kvalum

Litteratur

  • Stefferud, Alf og Bunæs, Steinar: Strømmen II. Fra frigjøringen til åttiårene. Sagelvas Venner og Strømmen Vel. Strømmen 2008. 252 s. ISBN 978-82-997416-2-0
  • Bunæs, Steinar: For Strømmen i hundre år. Strømmen Vel 1913-2013. Utgitt av Strømmen Vel. Strømmen 2013. 240 s. ISBN 978-82-303-2320-5