Rolighed (Kongsvinger)
Rolighed er en gammel herskapseiendom med adresse Løkkegata 35, Øvrebyen i Kongsvinger. Den har eiendomsbetegnelse gnr. 52/27.
Den store villaen i sveitserstil ble oppført i 1857 for trelasthandler Sigward Irgens Rynning, som hadde giftet seg med den rike enken Marthe Elisabeth Nordbye. De hadde bodd i Christiansengården i Festningsgaten 1 i en årrekke, men fant ut at de ville flytte til landlige omgivelser. Da Marthe Elisabeth fylte 50 år sto så villaen ferdig, med dansesal, stor veranda og flere driftsbygninger. Hovedhuset var tegnet av den 22 år gamle tyske byggmesteren og arkitekten Johann Heinrich Günther Schlüssler.
I 1871 døde Rynning, og fire år senere ble så Rolighed solgt. I 1875 flyttet distriktslege Hans Lemmich Juell inn i villaen med sin familie, og slik sett fikk Rolighed sin mest berømte beboer gjennom tidene. Distriktslegen hadde fire vakre døtre, hvorav den ene var forfatterinnen og bohemen Dagny Juel. Hun omkom under tragiske omstendigheter da hun ble skutt i Tblisi kun 34 år gammel.
Minda Juell mistet både sin mann og sin nest eldste datter i løpet av kort tid, og i 1908 var eiendommen blitt en for stor belastning for henne. Den ble solgt til Vinger kommune, som hadde fått behov for en ny embetsbolig for sognepresten. Kun tre av kirkens menn skulle imidlertid få glede av den staselige villaen med den flotte utsikten: I 1940 beslagla okkupasjonsmakten huset og tok det i bruk som forlegning.
Den akutte bolignøden etter 2. verdenskrig gjorde at Rolighed fikk et nytt bruksområde i 1945. Villaen ble igjen kommunal eiendom, og omgjort til leiegård med plass til ialt åtte familier. På det meste bodde det 40 personer i huset. Allerede i 1954 solgte imidlertid Kongsvinger kommune huset, og en 29 år lang periode som fabrikkbygning fulgte. «Kongsvinger Trevarefabrikk» i trebokstaver på gavlveggen er bevart for ettertiden.
Fra 1983 ble bygningen stående ubrukt, og en periode var den truet av nedrivning. Etter seks år med bevaringskamp og andre utfordringer fikk Kongsvinger museum kjøpe Rolighed, og den lange prosessen fram mot Kvinnemuseet startet. Foruten de 3,5 millionene selve rehabiliteringen kostet, oppsto det flere store utfordringer under byggearbeidene. Blant annet måtte en veranda som hadde rast sammen, rekonstrueres ved hjelp av gamle fotografier.
Kilder
- Kvinnemuseet: Historien om Rolighed
- Wikipedia: Dagny Juel
- Store norske leksikon: Johann Heinrich Günther Schlüssler