Rubina Rana

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Motiv fra Rubina Ranas gate i Oslo.
Foto: Chris Nyborg (2013).

Rubina Rana (født 27. mai 1956 i Pakistan, død 15. juli 2003 i Oslo var lokalpolitiker i Oslo for Arbeiderpartiet.

Hun vokste opp i Karachi og Lahore i Pakistan, og kom til Norge i 1978.

I 1995 ble Rana den første med pakistansk bakgrunn som ble valgt inn i Oslo bystyre. Hun satt der i én periode, fram til 1999. Dette året var hun leder for 17. mai-komiteen i Oslo. Det er tradisjon for at komitelederen går først i barnetoget, og dette førte til at hun mottok drapstrusler. Enkelte fant det spesielt provoserende at hun bar en bunadsinspirert festdrakt denne dagen. Hun gjennomførte allikevel, og flere aviser omtalte det neste dag som hennes «seiersmarsj».

I 2002 kom fra fram at hennes søster hadde fått to avslag på søknad om oppholdstillatelse i Norge. Rubina Rana hadde da tatt kontakt direkte med direktør Trygve G. Nordby i Utlendingsdirektoratet, som overprøvde saksbehandlerne. Tre partier på Stortinget ga refs til UDI for dette.

Rubina Rana døde etter lengre tids sykdom i 2003, og etterlot seg ektemannen Jamshed og tre barn.

I mars 2006 bestemte bydelsutvalget i Bydel Gamle Oslo at en del av Mandalls gate etter en omregulering av området på Grønland skulle kalles Rubina Ranas gate. Hun ble da den første ikke-vestlige innvandrer som fikk ei gate i Oslo oppkalt etter seg.

Litteratur